Sănătate

Numărul europenilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, în creștere

Numărul europenilor care afirmă că se confruntă cu probleme de sănătate mintală a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, dar și după ridicarea restricțiilor.

Numărul europenilor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, în creștere / Foto: depositphotos.com

 

 


Numărul europenilor care afirmă că se confruntă cu probleme de sănătate mintală a crescut în timpul pandemiei de COVID-19, chiar şi după ridicarea restricţiilor legate de coronavirus, potrivit unor sondaje publicate joi, relatează Reuters.

 


Sondajele realizate de agenţia Eurofound a UE în rândul a 200.000 de persoane au constatat că cei care raportează probleme de sănătate mintală s-a dublat, ajungând de la 6,4% în martie 2020, la începutul pandemiei de COVID, la 12,7% doi ani mai târziu, chiar dacă restricţiile au fost relaxate.

„Odată cu reluarea interacţiunii sociale, mulţi au sperat că bunăstarea mintală se va îmbunătăţi. Cu toate acestea, în primăvara anului 2022, riscul de depresie rămâne îngrijorător de mare pentru mulţi oameni, potrivit Eurofound, adăugând că riscul este mai mare în rândul tinerilor.


Sondajele online, realizate în perioada martie 2020 - mai 2022, au dezvăluit, de asemenea, că numeroşi locuitori din cele 27 de ţări membre UE fac eforturi să se descurce cu cât câştigă şi sunt expuşi unui risc mai mare de sărăcie energetică, în special din cauza inflaţiei ridicate.

Circa 53% dintre respondenţi au declarat că familia lor se confruntă cu dificultăţi financiare în primăvara anului 2022, comparativ cu 47% la începutul pandemiei, a afirmat Eurofound într-un raport separat. „Un grad ridicat de îngrijorare (în legătură cu situaţia financiară) combinat cu incertitudinea cu privire la viitor ar putea continua să aibă un impact negativ asupra sănătăţii mintale”, afirmă Eurofound. În plus, aproape unul din cinci respondenţi a declarat că nu beneficiază de asistenţa medicală de care are nevoie, în special în ceea ce priveşte spitalele şi îngrijirea specializată pentru bunăstarea mintală. 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Particule toxice din aerul poluat, descoperite în plămânii și creierul bebelușilor nenăscuți

Expunerea la dioxid de azot și alți poluanți atmosferici poate crește riscul de cancer la sân

Ultimele Stiri
abonare newsletter