Sănătate

România a primit peste 5 mii de doze de vaccin contra variolei maimuței. O parte ajung la spital în Cluj-Napoca

România a primit peste 5.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței joi. Dozele vor fi direcționate în spitalele din Cluj-Napoca și alte patru orașe din țară.

România a primit peste 5 mii de doze de vaccin contra variolei maimuței / Foto: depositphotos.com România a primit peste 5 mii de doze de vaccin contra variolei maimuței / Foto: depositphotos.com

 

 


România a primit astăzi, 15 septembrie 2022, un număr de 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.

 


Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile, potrivit Ministerului Sănătății.

De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.


Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.

Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.


Dacă prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor e mult redusă.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Variola maimuței ar putea fi eliminată în Europa. OMS: „Există semne timpurii încurajatoare”

Un bărbat s-a infectat în același timp cu variola maimuței, COVID și HIV

Ultimele Stiri
abonare newsletter