Sănătate

HoLEP în tratamentul adenomului de prostată, la Spitalul Medicover Cluj (P)

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 50 de ani, dar situații izolate pot fi raportate chiar și la vârste mai tinere.

Cauza care duce la creșterea acestui țesut benign reprezintă de fapt o perturbare a echilibrului dintre hormonii estrogeni și cei androgeni care apare la bărbați în jurul vârstei de 50 de ani. 
Factorii de risc care pot duce la apariția adenomului de prostată sunt: vârsta, consumul de alcool, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat, dar și consumul anumitor medicamente (antidepresive, antihistaminice etc.).
Practic, adenomul de prostată constituie creșterea și dezvoltarea miezului prostatei care duce la îngreunarea actului micțional, fie că este vorba de scăderea debitului jetului urinar, fie de creșterea numărului de micțiuni, de regulă în timpul nopții.

Tratamentul adenomului de prostata este variat. Inițial, acesta include o componentă educațională, și anume scăderea aportului lichidian în special seara, în jurul orei de culcare și o componentă medicamentoasă, care cuprinde atât medicamente care relaxează musculatura din componenta prostatei sau a colului vezical, precum și medicamente prin care se încearcă inducerea unei regresii sau cel puțin a unei stagnări a creșterii a acestui fel de țesut prostatic.
În momentul în care creșterea țesutului adenomatos este așa de accelerată încât tratamentul medicamentos nu își mai face efectul scontat, pacientul trebuie să apeleze la tratamentul chirurgical, respectiv excizia parțială sau totală a acestui țesut patologic al prostatei, care perturbă micțiunile.
Datorită progresului tehnologiei, aceste intervenții nu se mai fac prin chirurgie deschisă, ci doar pe cale endoscopică, adică prin uretră. Sunt mai multe feluri de intervenții chirurgicale endoscopice, iar cele mai vechi utilizau curentul electric pentru a exciza bucățică cu bucățică acest țesut adenomatos. Tehnica se numește rezecția transuretrală a prostatei (TUR-P). Dezavantajul acesteia îl constituie folosirea curentului electric care se transmite mai departe și poate afecta nervii și țesutul funcțional din jurul zonei rezecate, respectiv sfincterul urinar. Afectarea acestuia se traduce prin imposibilitatea controlului voluntar al micțiunii, cu apariția incontinenței urinare, un fenomen foarte neplăcut care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.


Ultima noutate medicală tehnică în tratamentul adenomului de prostată își demonstrează tot mai mult avantajul datorită faptului că se poate produce excizia acestui țesut adenomatos aflat în exces în piesă unică. În acest fel, adenomul este excizat cu pierderi de sânge aproape nesemnificative și este eliminat din vezică prin intermediul unui aparat numit morcelator. 
Această metodă folosește pentru excizie pulsațiile laser și are efecte minime asupra țesuturilor înconjurătoare, inclusiv asupra sfincterului urinar. Procedura se numește în urologie enucleerea prostatei cu laser Holmium (HoLEP) și constituie actualmente cel mai avansat tratament chirurgical al adenomului de prostată.
În perioada 29-30 August 2022, în cadrul Spitalului Medicover Cluj, s-a desfășurat workshop-ul dedicat procedurii chirurgicale de tratament al adenomului de prostată, denumită HoLEP (enucleerea prostatei cu laser Holmium), avându-l ca invitat special pe Prof. Dr. Martin Kanne care, împreuna cu Conf. Dr. Bogdan Petruț, au efectuat o serie de intervenții folosind această tehnică chirurgicală nouă.

Cursul „Tratamentul Chirurgical Endoscopic al Prostatei Utilizând Enucleorezectia Holmium” a fost dedicat specialiștilor din domeniu și a vizat îmbunătățirea cunoștințelor participanților privind tehnica HoLEP prin intervenții LIVE din Blocul Operator al Spitalului Medicover Cluj, făcând parte dintr-o serie de evenimente medicale dedicate.


în cadrul Spitalului Medicover Cluj, pacienții pot beneficia de ambele metode de tratament chirurgical endoscopic.

Pentru Contact și programări: 
Call Center: 0264-933 
Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj
https://www.medicover.ro/spital-cluj


Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 25 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în capitală, la Oradea, Craiova și Cluj-Napoca, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. 


Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro 

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2020, Medicover a avut venituri de 998 milioane de euro și peste 32.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați www.medicover.com

CITEȘTE ȘI:

Spitalul Medicover Cluj poate primi urgențe chirurgicale (P)

Dr. Gabriel Lazăr: ”Spitalul Medicover Cluj permite la ora actuală abordarea multidisciplinară a pacienților și tratamentul chirurgical al tuturor cazurilor oncologice în cele mai bune condiții.” (P)

Dr. Radu Tudor Motocu: Spitalul Medicover Cluj reprezintă o structură unică, modernă, eficientă și sigură, cu facilități chirurgicale de o înaltă performanță (P)

abonare newsletter