Sănătate

Vrei să te vaccinezi cu doza 4? „Ministerul Sănătății s-a spălat pe mâini”

Românii care vor să se vaccineze cu doza 4 de vaccin anti-COVID o pot face în prezent doar în anumite cabinete ale medicilor de familie.

 

Pentru că trebuie să plătească dozele de vaccin expirate sau aruncate, medicii încearcă să se coordoneze și să-și „paseze” între ei puținii pacienți care doresc să se vaccineze, astfel încât numărul celor programați să se potrivească cu cel al dozelor de vaccin existente la un moment dat într-un cabinet, scrie digi24.ro.


Conform recomandărilor făcute de agențiile sanitare europene, toate persoanele de peste 60 de ani ar trebui să facă doza 4 de vaccin anti-COVID. 

În România, programarea pentru acest vaccin s-ar putea dovedi a fi ceva mai complicată: teoretic, centrele „clasice” de vaccinare anti-COVID și-au încetat, oficial, activitatea, de la 1 iulie, dată de la care românii care doresc să se vaccineze o pot face doar în cabinetele medicilor de familie. 


Un flacon Pfizer conține șase doze. Astfel, un medic de familie trebuie să aibă „sigur” programați cel puțin patru pacienți, pentru a nu fi nevoit să plătească, din buzunar, dozele care vor fi aruncate. Medicii de familie se organizează astfel, pe grupuri de Whatsapp, pentru a afla câți pacienți doresc să se vaccineze, astfel încât, când se atinge „masa critică” de cel puțin patru pacienți, aceștia să poată fi programați la un anumit cabinet.

Conform ultimei raportări săptămânale publicate de INSP, în perioada 1 august - 8 august, s-au vaccinat 3.726 de persoane. 992 dintre acestea s-au vaccinat cu doza 4. 


România ar putea fi lovită la toamnă de al șaptelea val COVID, a avertizat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, în condițiile în care în prezent își face tot mai simțită prezența al șaselea val de infecții, în care varianta BA.5 a Omicron continuă să fie dominantă. 

Pe 12 august au fost înregistrate oficial 5.710 cazuri noi de infectare cu coronavirus și 20 de decese provocate de COVID. În total, în România, peste 66.000 de persoane au murit ca urmare a infecției SARS-CoV-2.


Vaccinarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID a debutat, oficial, în România, pe 16 mai. „Administrarea dozei a patra de vaccin Pfizer este posibilă doar pentru cei care au făcut primele trei doze cu un vaccind de tip ARN mesager (Pfizer sau Moderna)”, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Vaccinarea cu doza a 4-a se poate efectua la minimum 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze, conform Ministerului Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Bate pandemia de COVID-19 în retragere? Numărul cazurilor, în scădere pentru a doua zi consecutivă

Peste 66% din morții de COVID din ultima săptămână NU erau vaccinați. Cluj, printre județele cu cele mai multe cazuri

Criză de vaccin antigripal la orizont?

Ultimele Stiri
abonare newsletter