Sănătate

Criză de vaccin antigripal la orizont?

Ministerul Sănătății comandă de două ori mai puțin vaccin gripal decât în 2020, deși Alexandru Rafila anunță un sezon „mai serios”!

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Ministerul Sănătății va comanda 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, același număr cu cel folosit în sezonul 2021-2022, când circulația gripei a fost limitată de restricțiile sanitare, iar imunizarea împotriva gripei s-a suprapus cu declanșarea campaniei de vaccinare anti-COVID. Ministrul se raportează la consumul din 2021, când erau restricții sanitare și a început campania de vaccinare anti-COVID, scrie g4media.ro.


Ministrul Alexandru Rafila a făcut acest anunț, miercuri, în briefingul de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern.

Tot ministrul a spus însă că sunt semne că sezonul gripal 2022-2023 „va fi unul mai serios”.


„Vaccinarea împotriva gripei la categoriile la risc înseamnă persoane peste 65 de ani, cei cu comorbidități și femeile gravide, se păstrează. Anul trecut a fost o campanie de vaccinare care a avut mai puțin succes pentru că virusul gripal, datorită măsurilor luate împotriva infecției cu noul coronavirus, a circulat mai puțin. Sunt semne că anul acesta sezonul gripal va fi unul mai serios, având în vedere monitorizarea din emisfera sudică, pentru că acum e sezonul rece în emisfera sudică și vom avea în premieră la dispoziție vaccinul gripal încă de la sfârșitul lunii septembrie-începutul lunii octombrie”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că în anul 2021 au fost comandate 2,5 milioane de doze de vaccin gripal și au fost folosite 1,5 milioane de doze.


„Noi comandăm 1,5 milioane de doze, câte s-au folosit în anul anterior”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a spus că, dacă va fi necesar, va fi completat numărul de doze.


Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal și, potrivit datelor publicate de INSP, un număr de aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate.

În sezonul 2021-2022, au fost vaccinate împotriva gripei peste 1,5 milioane de persoane, în condițiile în care simultan s-a desfășurat și campania de vaccinare anti-COVID. În plus, numărul de cazuri de gripă a fost redus, în condițiile în care erau în vigoare restricții sanitare.


Trebuie precizat că producătorii de vaccin gripal lucrează pe bază de comandă pentru toate statele, care se face de obicei la începutul anului pentru vaccinarea care începe în toamnă. Achiziția peste comanda inițială depinde de surplusul pe care l-ar putea asigura producătorul.

Ministerul Sănătății achiziționează vaccinuri pentru campania gratuită care vizează doar persoanele aflate în grupele de risc: persoane peste 65 de ani, cele cu comorbidități și femeile gravide.

Restul populației se poate vaccina împotriva gripei doar dacă cumpără vaccinul din farmacii. De regulă, în fiecare an, farmaciile din România se confruntă cu o criză de vaccinuri gripale.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii

Refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat şi avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de terapie, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de terapie intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi COVID. Măsurile de precauţie individuală, utilizarea măştii în interior şi în mijloacele de transport în comun, evitarea aglomeraţiei atunci când se poate rămân valabile pentru controlul acestei pandemii în România".

CITEȘTE ȘI:

3,5 milioane de doze de vaccin antigripal vor fi aduse în România. Mai mult decât DUBLU față de anul trecut

Primul vaccin Anti-Covid ajunge în România în decembrie! Medicii, primii care vor fi vaccinați

Ungureanu a depus plângere la DNA privind organizarea licitației pentru vaccinul antigripal. Ministrul Sănătății se apără

abonare newsletter