Sănătate

Vaccinul Pfizer/BioNtech pentru varianta Omicron, disponibil din toamnă

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea aproba la toamnă un vaccin Pfizer care ţinteşte sub-variantele Omicron.

Vaccinul Pfizer/BioNtech pentru varianta Omicron, disponibil din toamnă. FOTO: Pixabay Vaccinul Pfizer/BioNtech pentru varianta Omicron, disponibil din toamnă. FOTO: Pixabay

 

 


Agenţia Europeană pentru Medicamente a declarat miercuri că vizează aprobarea în toamnă a unui vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech care ţinteşte două sub-variante ale tulpinii Omicron cu răspândire rapidă, informează AFP.

 


Sub-variantele Omicron BA.4 şi BA.5 alimentează o creştere a cazurilor de COVID-19 în Europa şi Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este „este departe de a se fi terminat”.

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a lansat luni o examinare a unei versiuni adaptate a serului anti-COVID-19 de la Pfizer, care ţinteşte aceste două sub-variante mai transmisibile comparativ cu tulpinile anterioare.


„EMA se aşteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluată pentru o potenţială aprobare rapidă la toamnă”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA într-un e-mail, notează AFP.

Aceasta ar trebui să vină „la puţin timp după” aprobarea aşteptată a altor două vaccinuri adaptate de Pfizer şi rivala sa Moderna, care ţintesc tulpina originală de COVID-19 şi sub-varianta anterioară BA.1 a Omicron, a precizat purtătorul de cuvânt.


Pfizer şi Moderna au depus cereri separate de aprobare pentru aceste vaccinuri la 22 iulie, potrivit purtătorului de cuvânt.

EMA a declarat anterior că primele seruri care vizează Omicron ar putea fi aprobate încă din septembrie.

CITEȘTE ȘI:

O nouă zi cu sute de cazuri noi de COVID-19 în Cluj! 7.313 de cazuri în țară, în ultima zi

Ultimele Stiri
abonare newsletter