Sănătate

Rafila a isterizat o țară întreagă: cetățeni panicați și medici de familie dezorganizați

Ministrul Sănătății a inventat o urgență inexistentă privind distribuirea pastilelor cu iod. „Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte la medicul de familie să primească prescripţia”, a transmis acesta.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a reușit să isterizeze o țară întreagă prin declarația pe care a făcut-o luni prin care îi îndemna pe românii sub 40 de ani „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie” pentru a-și lua rețeta pentru comprimatele de iodură de potasiu pe care ar trebui să le ia doar în cazul în care se produce un incident nuclear, scrie g4media.ro.


„Distribuţia pastilelor de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, a declarat, luni, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a făcut această declarație răspunzând întrebării unui jurnalist privind stadiul distribuirii pastilelor cu iod. În acest context, Alexandru Rafila a spus că populația ar trebui să meargă „cât mai repede” la medic pentru a-și lua rețeta, fără a explica unde este urgența.


Români panicați

În doar câteva ore, declarația ministrului s-a viralizat și numeroase persoane au început să-și sune medicii de familie pentru a cere rețetele, panicați că pericolul este iminent dacă însuși ministrul Sănătății, caracterizat printr-o atitudine publică în general relaxată și declarații liniștitoare, a vorbit despre o urgență. Unii ar fi vrut să le și înghită preventiv.

„Nu poți să pronunți cuvântul «urgent» iodură de potasiu când de două zile suntem speriați în legătură cu ce se întâmplă la Zaporojie, la centrala nucleară. Au început să sune telefoanele tuturor medicilor de familie din țară să ceară pastilele de iodură de potasiu. Ăsta a fost mesajul pe care l-a înțeles toată populația, că acum, urgent, trebuie să meargă la medicul de familie să ia pastilele, ba unii au înțeles că trebuie să le și înghită. Personal, am avut o singură cerere din iunie și până acum iar acum deja am programați aproape toată săptămâna pentru aceste rețete”, a declarat Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, la Europa FM.


Pacienții așteaptă cu săptămânile după o programare la medical de familie 

Asaltați de oamenii grăbiți să-și procure imediat iodura de potasiu, medicii de familie au atras atenția că vor avea de așteptat pacienții cu probleme de sănătate.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştinţă pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obţine o programare pentru o consultaţie la medicul de familie. Au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicaţiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc reţeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”, a transmis, luni, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat de presă.


Federaţia mai arată că reţetele vor fi ridicate fizic de la medicul de familie şi nu vor fi transmise electronic:

„Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezenţa fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcţionează cu întreruperi de astăzi dimineaţă, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate. Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situaţia în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii.”


După isterie… vin explicațiile

După ce a generat o adevărată isterie, Alexandru Rafila a transmis, printr-un comunicat al Ministerului Sănătății, că pastilele de iod se iau doar în cazul unui incident nuclear și că sunt 2.500 de farmacii în întreaga țară care le distribuie gratuit.

„Pentru o corectă informare a populației, Ministerul Sănătății revine cu următoarele precizări:

1. Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear. Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor

2. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022. Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății

Declarația neinspirată a ministrului a găsit terenul fertil pentru declanșarea unei isterii naționale, pe fondul știrilor alarmante privind siguranța la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, dar și a lipsei cvasigenerale a unei comunicări adecvate a medicilor de familie cu proprii pacienți.

Mecanismul de distribuire gratuită a comprimatelor de iodură de potasiu este în vigoare din 23 iunie. Au trecut de atunci mai bine de 45 de zile în care medicii de familie ar fi putut să prescrie rețetele pentru comprimatele de iodură de potasiu pacienților care au venit în această perioadă la cabinete pentru diverse alte probleme. Având în vedere că persoanele vizate să primească aceste comprimate sunt cele tinere, cu vârste sub 40 ani, medicii de familie ar fi putut să îi informeze pe aceștia și prin mijloace electronice și să-și stabilească un calendar pentru înmânarea rețetelor, nu să aștepte ca unii pacienți să ceară prescripțiile.

CITEȘTE ȘI:

Redevine masca de protecție obligatorie în sălile de clasă? Rafila: „Sunt convins că şcolile sunt mult mai bine pregătite”

Rafila: „Nu vor fi restricţii din cauza Covid”. Funcționarea școlilor va depinde de gradul de ocupare a paturilor din spital

Spitalul Regional de la Cluj, în proiectare. Rafila: „Au promis că până la începutul anului viitor, aceste proiecte vor fi finalizate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter