Sănătate

Ce medicamente dăm copilul infectat cu COVID? Pediatru: „Opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice, luate de pe net!”

Tot mai mulți copii se îmbolnăvesc cu coronavirus. Un medic pediatru arată ce medicamente pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor, dar și care sunt cele pe care părinții trebuie să le evite.

FOTO: Depositphotos.com FOTO: Depositphotos.com

 

 


Un număr de 3.518 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii (MS). Un număr de 3.994 persoane cu COVID sunt internate în unităţile sanitare de profil, iar a ATI sunt trataţi 264 de pacienţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 554 sunt minori, 552 fiind internaţi în secţii, cu 23 mai mulţi faţă de ziua anterioară, şi doi la ATI, cu unul mai puţin faţă de ziua anterioară.

 


În contextul în care o mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, medicul pediatru Mihai Craiu avertizează părinții să se ferească să ofere medicamente copiilor dacă nu este nevoie, mai ales când vine vorba de antibiotice.

„Maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă! Ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obișnuite (de febra, de durere, de combatere a deshidratării, etc). Trece în câteva zile (1 săptămână) tot disconfortul...


Două sfaturi practice care mi-au fost sugerate de zecile de intrebări similare, puse pe tema tratamentului:

1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice. 


Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate).

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent”, a scris medicul pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.


Ce semne trebuie urmărite la copilul bolnav de COVID-19?

Medicul pediatru arată că, la fel ca în orice altă viroză la copil, trebuie urmați următorii pași:

a. Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc.

b. Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.

c. Menținerea unor căi aeriene libere - aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.

d. Multă răbdare.

„Opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană! Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor. Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău. Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidități ar putea influența evoluția bolii. Spun toți experții din lume, chiar dacă noi românii credem altceva...”, a mai scris medicul pe rețelele de socializare.

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Clujul a dispărut din topul județelor cu cele mai multe cazuri noi de Covid

Ultimele Stiri
abonare newsletter