Sănătate

Program pentru prevenția secundară a bolilor de inimă, în două spitale din Cluj. Aceste boli sunt prima cauză de deces în România

Un program pentru prevenția secundară a bolilor cardiovasculare va fi implementat în Spitalul Județean și Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Bolile cardiovasculare, prima cauză de deces în România / Foto: depositphotos.com

 

 


Miercuri, 22 iunie 2022, a fost semnată scrisoarea de intenție privind lansarea primului proiect pilot public – privat, ce își propune implementarea, în două spitale din Cluj-Napoca, a unui program pentru prevenția secundară a bolilor cardiovasculare. 

 


Parteneriatul a fost încheiat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și compania Novartis. Acesta se derulează în colaborare și sub patronajul Universitații de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„De peste 140 de ani, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca și-a adus contribuția la îmbunătățirea sănătății populatiei, formând zeci de generații de medici valoroși și devotați profesiunii alese. Valorile noastre fundamentale, excelență și grijă pentru omul bolnav sunt impregnate în munca noastră de zi cu zi, așadar suntem parte a acestui proiect, care vine în sprijinul pacienților cu boli cardiovasculare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universitații de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj- Napoca.


Parteneriatul a fost încheiat între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și compania Novartis și se desfășoară sub patronajul UMF Cluj

Îngrijiri medicale mai bune pentru pacienții cu boli de inimă

În cadrul acestui proiect pilot, care se va derula pe o perioada de 12 luni, vor fi identificate și implementate o serie de intervenții de management medical în cadrul spitalelor pentru îmbunătățirea îngrijirilor de sănătate oferite pacienților cu un risc foarte ridicat de boli de inimă.

Este vorba mai ales de pacienții care au primit deja un diagnostic principal de boală cardiovasculară aterosclerotică sau au suferit în trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, se arată într-un comunicat de presă.


„Această inițiativă urmărește testarea și validarea unor intervenții de management medical, care în viitor ar putea fi extinse la nivel național, pentru a îmbunătăți gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare și atingerea țintelor LDL-C. Ne bucurăm să fim printre partenerii acestui proiect și că spitalul nostru va fi implicat într-o inițiativă menită să ofere o calitate și mai bună a îngrijirilor de sănătate pentru cei ce suferă de afecțiuni cardiovasculare”, a declarat Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.  

„Furnizarea de date fiabile și instrumente utile pentru medici, pacienți, spitale și administratorii sistemului de sănătate, ar putea fi un pilon important pentru un viitor plan național de boli cardiovasculare, reflectând inițiativele de la nivelul comunității UE, dar și pentru noi toți, cei care îngrijim zilnic persoane cu boli cardiovasculare cărora dorim să le oferim standarde europene”, a declarat Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca.

Bolile de inimă sunt „ca un tsunami”

În România, bolile de inimă și ale vaselor de sânge reprezintă prima cauză de deces (aproximativ 60% din totalul deceselor) și ocupă locul 1 în morbiditatea spitalizată. Atât boala cardiacă ischemică, cât și accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai mult de 34% din totalul deceselor. Rata mortalității cauzate de cardiopatia ischemică este de aproape 3 ori mai mare în România decât în UE.

Doar în 2019, peste 145.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte, în fiecare an, România pierde, în termeni de populație, un oraș comparabil cu Piteștiul, din cauza bolilor cardiovasculare. 

O analiză în timp real realizată de worldlifeexpectancy.com arată că în anii de pandemie 2020-2021, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral au continuat să rămână principalele cauze de deces în România, în ciuda COVID-19, în timp ce decesele legate de COVID-19 s-au plasat pe poziția a treia.

„Bolile cardiovasculare sunt ca un tsunami care se apropie. Îmbătrânirea populației combinată cu stilul de viață actual al tinerilor pot contribui la o creștere și mai mare a incidenței acestor afecțiuni în viitor, dacă nu se iau măsuri imediate. Prin urmare, bolile cardiovasculare ar trebui gestionate diferit; nu ca o boală cronică «normală», ci ca o problemă de sănătate publică ce se poate agrava în viitor. De aceea, pe lângă intervențiile de management medical, acest proiect va include și o componentă importantă de informare a pacienților cu privire la boală și riscurile asociate”, a declarat Bahadir Pakis, Director General al Novartis Pharma Services România.

Colsterolul LDL crescut este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii cardiovasculare aterosclerotice. Dovezile actuale sugerează că nivelul crescut al colesterolului LDL este factorul de risc cel mai ușor de modificat în sens pozitiv. Totuși, doar 33% dintre toți pacienții care au urmat tratamente pentru scăderea nivelului lipidelor au atins obiectivele recomandate pentru nivelul colesterolului LDL.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Premieră în România, la Cluj! Medicii de la UMF și Institutul Inimii au implantat primele stimulatoare cardiace fără sondă

Studiu UMF Cluj despre efectele războiului asupra românilor. Psihiatru: „Există stări de tensiune, încordare, stres major.” Tu cât de afectat ești?

Ultimele Stiri
abonare newsletter