Politică

Cristi Danileț, judecător la CCR? „Nu aș spune «nu» dacă mi s-ar propune”

În următoarele luni, la Curtea Constituțională expiră mandatele a trei judecători constituționali, inclusiv cel al președintelui Valer Dorneanu. În acest context, judecătorul Cristi Danileț a afirmat că nu ar refuza propunerea.

Cristi Danileț, judecător la CCR? „Nu aș spune «nu» dacă mi s-ar propune” Cristi Danileț, judecător la CCR? „Nu aș spune «nu» dacă mi s-ar propune”

 

 


Trei mandate de judecători ai Curții Constituționale (CCR) expiră anul acesta, inclusiv cel al președintelui Valer Dorneanu. Judecătorul Cristi Danileț a declarat, în acest context, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu ar refuza acest post, dacă i s-ar propune.

 


„Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Nu aș spune «nu» dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de «contract». E o poziție înaltă, de unde se pot ține în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării. Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele sunt publicate în publicații științifice prestigioase.


Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea «politică», pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților”, a transmis Cristi Danileț.

Trei noi judecători urmează să fie numiți în următoarele luni de către Senat, Camera Deputaților și președintele României. Potrivit înțelegerii politice PSD, PNL și președintele Klaus Iohannis vor nominaliza fiecare câte un nou judecător la Curtea Constituțională, scrie Hotnews.


Cine sunt judecătorii ale căror mandate expiră?

Primul mandat care se termină aparține Monei Pivniceru, numită judecător constituțional de către Senat în 2013 cu sprijinul PNL-PSD. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că PNL va nominaliza în urma înțelegerii în Coaliție primul judecător la Curtea Constituțională, în locul Monei Pivnicieru.

În interiorul PNL sunt mai mulți doritori pentru postul de judecător constituțional printre aceștia se numără liderul de la grupul senatorilor liberali - Daniel Fenechiu, președinta comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei, și deputatul Ioan Cupșa, susține sursa citată. 

De partea cealaltă, PSD va nominaliza un judecător CCR în locul lui Valer Dorneanu al cărui mandat expiră în următoarea perioadă iar Camera Deputaților trebuie să facă o nouă propunere. În acest caz, PSD va face nominalizarea unui nou judecător. Potrivit surselor HotNews.ro din interiorul PSD, funcția este dorită de senatorul Robert Cazanciuc.

De partea cealaltă președintele PSD, Marcel Ciolacu și-ar dori judecător fără carnet de membru de partid dar cu experientă în domeniul justiției, susțin sursele social-democrate citate de Hotnews. Până în prezent, nici social-democrații, nici liberalii nu au luat o decizie în acest sens.

CITEȘTE ȘI:

Judecătorul clujean Cristi Danileț, „înfrânt” în primă instanță. Rămâne suspendat din funcție

Ultimele Stiri
abonare newsletter