Politică

Zelenski: O delegație ucraineană se va întâlni cu rușii la granița dintre Ucraina și Belarus

O delegație ucraineană urmează să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripiat.

Zelenski: O delegație ucraineană se va întâlni cu rușii la granița dintre Ucraina și Belarus Zelenski: O delegație ucraineană se va întâlni cu rușii la granița dintre Ucraina și Belarus

 

 


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat pe Instagram că o delegație ucraineană urmează să se întâlnească cu delegația rusă fără condiții prealabile la granița ucraineană-belarusă, lângă râul Pripiat. Declarația a fost făcută după o discuție telefonică cu președintele bielorus.

 


„Aleksandr Lukașenko și-a asumat responsabilitatea de a se asigura că toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul belarus rămân la sol în timpul deplasări, discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene”, a scris Zelenski pe Instagram.

Presa din Belarus susține că o delegație ucraineană se îndreaptă spre orașul Gomel din Belarus, pentru a participa la negocieri. Acolo se află deja o delegație rusă, condusă de ministrul adjunct al Externelor din Federația Rusă. Inițial, delegația rusă a anunțat că îi așteaptă pe ucraineni la discuții până la ora 14, ora României. 


O delegație rusă a sosit în Belarus pentru a purta discuții cu Ucraina, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenția de presă Interfax, transmite Reuters.

Potrivit lui Dmitri Peskov, din delegaţia rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Oficialul rus a spus că așteaptă sosirea omologilor lor ucraineni în orașul bielorus Gomel.


Volodimir Zelenski a reacționat spunând că discuțiile de la Minsk ar fi fost posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Președintele ucrainean a adăugat că rămâne deschis la discuții în alte locuri care nu dau dovadă de agresiune față de țara sa. „Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk… alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții”, a declarat Zelenski, citat de BBC News.


„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor”, a mai spus președintele ucrainean.

„Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a adăugat acesta.

Ucraina a intrat duminică în a patra zi de război după încă o noapte de lovituri militare executate de armata Rusiei, forțele Kievului continuând să opună o rezistență îndârjită soldaților trimiși de Vladimir Putin.

CITEȘTE ȘI:

Ucraina a deschis un proces împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție: „Cerem o decizie urgentă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter