Politică

Vasile Dîncu: „Vom fi parte a soluției NATO la o posibilă agresiune a Rusiei”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a afirmat că România va fi parte a soluției pe care NATO o va găsi pentru un răspuns la o eventuală, la o posibilă agresiune pe care Rusia o face

Vasile Dîncu a afirmat că România va fi parte a soluției pe care NATO o va găsi pentru un răspuns la o eventuală agresiune pe care Rusia o face Vasile Dîncu a afirmat că România va fi parte a soluției pe care NATO o va găsi pentru un răspuns la o eventuală agresiune pe care Rusia o face

 

 


Ministrul Vasile Dîncu a declarat că nu consideră că scenariul unui conflict militar care să afecteze este posibil, în contextul în care tensiunile de la granița Ucrainei cu Federația Rusă s-au accentuat în ultima vreme.

 


„Noi trebuie să privim tensiunile de la granița Ucrainei cu Federația Rusă ca pe o amenințare la adresa securității din zonă. Nu cred însă că există o mare posibilitate de conflict militar, care să afecteze România”, a declarat pentru Știrile TVR de ministrul Apărării. 

Vasile Dîncu s-a referit la colaborarea cu președintele Klaus Iohannis și la modul în care a fost evocată România în ultimele declarații ale liderului de la Kremlin, într-un interviu al televiziunii naționale.


„Nu există riscul ca noi să fim implicați în acest conflict, sigur că vom vedea, vom fi parte a soluției pe care NATO o va găsi pentru un răspuns la o eventuală, la o posibilă agresiune pe care Rusia o face”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, în platoul TVR.

Putin a evocat România în declarații publice


Întrebat de ce crede că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a evocat România în ultimele declarații, oficialul a explicat că este mai degrabă o încercare propagandistică.

„Nu cred că a fost invocată România așa, doar ca un fel de țintă strategică. Era vorba de România și Polonia pentru că aveau două componente pe teritoriul lor care sunt în sistemul defensiv al NATO. Este vorba, mai degrabă, de încercarea propagandistică de a arăta că există o amenințare, chiar dacă și strategii militari ruși cred că își dau seama, știu bine că acuma există o transparență în ceea ce privește dotările armatelor, că bazele de la Deveselu și toate aceste prezențe aliate sunt totalmente defensive”, a explicat ministrul Apărării.


În decembrie 2021, Vasile Dîncu a spus la Digi24 că Rusia reprezintă o amenințare pentru flancul estic al NATO, inclusiv pentru România, dar Alianța Nord-Atlantică este pregătită și are scenarii și planuri pentru orice situație.

„Este o situație complicată din punct de vedere strategic, însă dincolo de faptul că trebuie să fii mereu pregătit pentru o situație de criză, pentru o surpriză strategică pe care o poate face Rusia, de exemplu, dincolo de aceste lucruri, nivelul de alarmă, să zicem, este unul coborât, din perspectiva asta. Sunt mișcări strategice și aici analizele sunt de multe tipuri. Ieri, de pildă, George Friedman avea un articol interesant în care vorbea despre faptul că este o mișcare mai degrabă de impresionare pe care o face Rusia în acest moment - încearcă să câștige teren în următoarea negociere cu Statele Unite. Există un pachet de negociere în acest moment între Statele Unite și Rusia”, a arătat Dîncu. 

CITEȘTE ȘI:

Vasile Dîncu după moartea profesorului Rotariu: „A fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți sociologi pe care România i-a avut vreodată”

abonare newsletter