Actualitate

Vasile Dîncu după moartea profesorului Rotariu: „A fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți sociologi pe care România i-a avut vreodată”

Sociologul clujean Vasile Dîncu a transmis un mesaj emoționant după moartea lui Traian Rotariu, profesor emerit la UBB în ultimii ani.

Traian Rotariu, un ultim omagiu din partea lui  Vasile Dâncu Traian Rotariu, un ultim omagiu din partea lui Vasile Dâncu

 

Vasile Dîncu a ținut să transmită un mesaj de condoleanțe familiei lui Traian Rotariu după acesta a decedat la vârsta de 78 de ani în urma unei grave suferințe.


„Vestea că profesorul Traian Rotariu nu mai este lovește comunitatea sociologilor de o manieră profundă, o suferință pe care o simți tot mai ascuțit, pe măsură ce trece timpul și uluiala de la aflarea veștii se risipește. E o durere surdă și o descurajare care te cuprinde doar atunci când simți că este vorba de o pierdere pe care nu o poți compensa, un gol pe care nu-l vei putea umple niciodată.

A fost profesorul nostru, al tuturor, nu a avut niciodată orgoliul de a se opri la un număr de discipoli cu care să caute să șocheze sau să își promoveze viziunea lui sociologică. A fost dascălul nostru apropiat, a avut răbdare să ne crească pe toți și să ne învețe multe lucruri fundamentale. Un lucru important pe care ni l-a transmis a fost acela că nu există știință socială fără observație sociologică. În același timp, mi-a spus odată când încercam să mă justific pentru tendința mea spre interpretare și speculație, că este bine ce fac, deoarece faptele sociale nu vorbesc de la sine, ci este nevoie de imaginație și intuiție pentru ca, intrând pe poarta deschisă de cantitativiști, să găsești marile înțelesuri prin analiză și interpretare.”, a scris Dîncu pe rețelele de socializare.


„Profesorul Rotariu a fost și va rămâne unul dintre cei mai importanți sociologi pe care România i-a avut vreodată. A creat, alături de Profesorul Ion Aluaș, școala de sociologie de la Cluj, făcând-o să reziste chiar și atunci când sociologia fusese sufocată și desființată în România, în timpurile grele ale comunismului. A fost creator de școală, dar și deschizător de drumuri, consolidând linii de cercetare și domenii ale sociologiei sau demografiei, sociologiei opiniei publice sau statisticii sociale. Un intelectual de marcă, dar un om de o modestie uimitoare și o bunătate care nu caracterizează decât foarte rar spațiile academice, pline de orgolii si ambiții. Singura luptă la care participa blândul nostru dascăl era cea cu nerăbdarea noastră de a face salturi în cunoaștere, de a ajunge rapid la adevăruri fără fundamente, doar cu îndrăzneala și orgoliul tinereții.” a mai adăugat Vasile Dîncu în mesajul său.

Actualul Ministru al Apărării a transmis a încheiat: „A ars ca o lumânare, până la capăt, încălzindu-ne sufletele de adolescenți speriați de viitor și luminându-ne cărări neștiute pe care azi unii călcăm cu greutate și încredere. Vom duce mai departe lumina și căldura primite, fiecare după puterile sale. Astfel, Dascălul nostru blând și bun va mai trăi alături de generații de acum încolo. Pentru că profesorii pot să moară, dar dascălii și lumina pe care o duc în lume, nu se stinge niciodată. Drum lin în lumina de sus, bunule și blândule Dascăl!”.

CITEȘTE ȘI:

A murit sociologul clujean Traian Rotariu, profesor la UBB

Vasile Dâncu nu vede un viitor strălucit: „România merge într-o direcție greșită! Ne putem aștepta la revolte”

abonare newsletter