Politică

15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Iohannis: „Apartenenţa României la UE nu este un dat, ci se construiește”

În urmă cu 15 ani, pe data de 1 ianuarie 2007, România a aderat alături de Bulgaria la UE. Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul acestui eveniment.

15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Iohannis: „Apartenenţa României la UE nu este un dat, ci se construiește” 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Iohannis: „Apartenenţa României la UE nu este un dat, ci se construiește”

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, 1 ianuarie, un mesaj cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în care îşi exprimă încrederea că UE va continua să se dezvolte şi să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea şi schimbările climatice le generează în lume.

„Sunt încrezător că Uniunea va continua să se dezvolte şi să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea şi schimbările climatice le generează peste tot în lume, să ofere cetăţenilor săi siguranţă, bunăstare şi stabilitate. În această perioadă în care cetăţenii europeni sunt invitaţi să se pronunţe asupra priorităţilor europene, în cadrul Conferinţei privind viitorul Europei, este important ca dorinţele şi ideile românilor să se facă auzite, pentru ca apoi să putem formula în plan european decizii echilibrate, care să corespundă acestor aşteptări”, se arată în mesajul preşedintelui.


„În acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate”

El afirmă că aderarea la UE a ancorat ţara noastră în spaţiul european de democraţie şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul celor care au luptat în Decembrie 1989.

„În acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate, drepturi fundamentale, domnia legii şi democraţie. Dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene a concretizat un parcurs ales de cetăţeni în mod asumat şi fără ezitare. Drumul european rămâne în mod legitim singura opţiune de prosperitate, stabilitate şi dezvoltare pe termen lung a României”, spune Iohannis.


Preşedintele consideră că beneficiile aduse cetăţenilor şi societăţii prin aderarea la UE sunt concrete şi înseamnă îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi, în timp ce România contribuie şi ea, ca stat membru, la consolidarea şi întărirea Uniunii Europene.

„Am avut recent o dovadă concretă a dimensiunii umane a principiului solidarităţii, când celelalte state membre au răspuns prompt apelului autorităţilor române pentru sprijin medical şi cu produse farmaceutice, astfel încât să putem gestiona efectele ultimului val al pandemiei de COVID-19. La rândul nostru, am ajutat alte state membre UE sau din vecinătatea Uniunii cu echipe şi echipamente medicale, atunci când situaţia epidemiologică din ţările respective a fost deosebit de dificilă”, se arată în mesaj.


Klaus Iohannis mai spune că declaraţia adoptată la Summitul de la Sibiu, din 9 mai 2019, a enunţat angajamentul pentru o Europă mai unită, bazată pe soluţii comune, pe solidaritate în vremuri dificile şi pe protejarea modului european de viaţă, a democraţiei şi a statului de drept.

„Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri şi dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generaţiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu şi spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să îşi îmbrăţişeze viitorul ca un corp unitar”, afirmă Iohannis.


El mai arată că mesajele transmise prin declaraţia adoptată la Sibiu îşi dovedesc o dată în plus validitatea, în condiţiile în care acţionăm împreună pentru a pregăti Europa viitorului, pornind de la lecţiile învăţate din recenta criză sanitară.

„Astăzi, când ne aflăm la 15 ani de la momentul aderării, trebuie să continuăm să le vorbim tinerilor despre Europa şi despre importanţa şi beneficiile majore ale proiectului european. Este fundamental să conştientizăm că apartenenţa României la Uniunea Europeană nu este un dat, ci se construieşte prin solidaritate, responsabilitate, puterea consensului, respectul pentru ceilalţi, dorinţa fermă de a prezerva unitatea şi coeziunea în formularea răspunsurilor la provocările viitoare”, a transmis preşedintele. 
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter