Politică

Iohannis, după consultări: „Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală”

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Nicolae Ciucă să formeze un guvern, cu susținere PNL, PSD, UDMR și a minorităților naționale.

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Nicolae Ciucă să formeze un guvern Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Nicolae Ciucă să formeze un guvern

 

 


Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă de la ora 14.00, după consultările cu partidele care vor forma noul guvern. Șeful statului a anunțat că îl desemnează pe Nicolae Ciucă să formeze noul guvern PNL-PSD-UDMR, la capătul unei crize politice declanșate în urmă cu aproape trei luni. 

 


„Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări și am avut o discuție foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a dat apoi cuvântul premierului desemnat, lui Nicolae Ciucă. Acesta a declarat că a purtat în ultimele zile discuții cu partidele care vor forma noua majoritate parlamentară, pentru stabilirea programului de guvernare.


În ultimele zile,am lucrat împreună cu celelalte partide să putem agrega un program de guvernare și să se constituite o majoritate solidă. Românii așteaptă de la noi stabilitate și soluții pentru a rezolva efectele pandemiei și crizei energetice. E prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanțial pentru investiții solide și un program de măsuri sociale”, a declarat premierul desemnat, Nicolae Ciucă.

Amintim că, la 1 septembrie, premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul USR Stelian Ion, lucru care a dus la demiterea Guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură. În cele aproape trei luni de criză politică, Iohannis a mai făcut două nominalizări de premier - Dacian Cioloș și Nicolae Ciucă, ultimul depunându-și mandatul după ce PNL nu a reușit să adune o majoritate parlamentară pentru a trece un guvern minoritar.


 PNL, PSD și UDMR au mers luni la Cotroceni cu Nicolae Ciucă, propunerea pentru funcția de premier pentru următorul an și jumătate, în sistemul de rotație cu PSD. În 4 noiembrie, Klaus Iohannis anunța că va convoca consultări pentru noul guvern abia după ce în urma discuțiilor între partide se va contura o majoritate asumată. De atunci, Iohannis nu a mai avut nicio ieșire publică în criza politică, în timp ce PNL a negociat cu PSD formarea noului guvern.

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă, premierul desemnat, și-a depus oficial mandatul

Ultimele Stiri
abonare newsletter