Politică

Când ar putea fi instalat noul guvern? Buda: „În maxim două săptămâni vom demara procedurile”

Președintele PNL Cluj, Daniel Buda, estimează că în maxim două săptămâni va fi demarată procedura pentru instalarea guvernului.

 

 


Europarlamentarul Daniel Buda a declarat căă România are nevoie de un guvern responsabil și capabil să gestioneze proiectele finanțate pe fonduri europene în următorii ani. El este de părere că într-o săptămână sau maxim două săptămâni, va fi demarată procedura de instalare a noului guvern.

 


„Luni vor avea loc consultări ale partidelor politice cu președintele Klaus Iohannis și sunt convins că săptămâna viitoare sau în maxim două săptămâni vom demara procedurile de instalarea unui guvern care să gestioneze interesele României pe termen lung, deoarece România are nevoie de stabilitate și predictibilitate, România are nevoie de oameni responsabili care să garanteze bunăstarea românilor și un viitor cât se poate de bun. România are un guvern capabil să asigure cheltuirea eficientă a fondurilor europene care urmează să vină în țară în următorii șapte ani. Acești bani nu vor veni decât în baza unor proiecte, de aceea este nevoie de oameni competenți și care să știe ce este de făcut în fruntea țării”, a declarat Daniel Buda duminică, într-o conferință de presă.

Care este calendarul consultărilor?

Președintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări, după demiterea guvernului. Consultările vor avea loc luni, începând cu ora 12. Primul partid chemat la consultări este PNL, urmat de PSD și USR.


„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:


Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);


Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.”

„Pașii constituționali sunt bine cunoscuți. Voi invita partidele parlamentare la consultări și voi încerca împreună cu cei mai maturi, mai responsabili să găsim o ieșire din această criză. Am decis că voi organiza runda de consultări luni, începând de la ora 12, voi avea consultări cu partidele parlamentare. Sincer, nu știu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluție, dar eu personal sunt total implicat și sunt hotărât să găsesc o ieșire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Suntem în plină pandemie, în plin val patru, pentru că prea puțini români s-au vaccinat, suntem într-o criză a prețurilor la energie, care nu a fost generată de noi, suntem aproape în pragul iernii și sunt nenumărate probleme care trebuie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Cu maturitate și calm trebuie să găsim soluții pentru această criză guvernamentală”, a declarat, joi, președintele.

Clujul ar putea rămâne în continuare fără ministru

Întrebat dacă după demisia ministrului Agriculturii Adrian Oros, Organizația PNL Cluj va avea un alt reprezentant în viitorul executiv, Daniel Buda s-a ferit să ofere un răspuns, arătând că PNL are mulți oameni serioși care ar putea ocupa acestă funcție.

„Sunt convins că Partidul Național Liberal are resurse umane serioase pentru a ocupa acest post”, a spus acesta.

CITEȘTE ȘI

Daniel Buda: „Creșterea prețurilor stimulează dorința de a face investiții în energie regenerabilă”

 

abonare newsletter