Politică

AUR „reîncălzește” teoria conspirației. Noile buletine, atentat la identitatea națională

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) alimentează teoria conspirației privind cărțile de identitate electronice cu o serie de întrebări în legătură cu proiectul pilot lansat luni la Cluj-Napoca.

 

 


Partidul AUR a postat pe Facebook o serie de întrebări privind cărțile de identitate electronice lansate luni la Cluj-Napoca, între care și de ce nu apare tricolorul pe noile cărţi de identitate, dar şi de ce „sex” a fost înlocuit cu „gen”.

 


Alianţa pentru Unirea Românilor întreabă responsabilii cu noile cărţi de identitate de ce nu s-a realizat şi o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine. Formațiunea încearcă să sugereze că noile acte de identitate sunt mai mult decât atât, și anume un instrument folosit pentru „ștergerea identității naționale”.

„Întrebări legitime cu privire la noile buletine: De ce nu apare tricolorul? De ce a fost înlocuit SEX cu GEN? De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine? Este acesta încă un pas înainte spre ştergerea identităţii naţionale şi reeducarea populaţiei?”, se arată pe pagina de Facebook AUR.


De luni, Cluj-Napoca emite şi cărţi de identitate electronice, într-un program pilot, măsura urmând să fie extinsă la nivel național. Introducere noii cărți de identitate este impusă tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, până în 2031.

Aceasta are funcţionalităţi multiple, care vor contribui la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, totodată oferind cetățenilor garanţia suplimentară de securitate privind protejarea identităţii și diminuarea cazurilor de furt de identitate, a arătat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la Cluj.


Clujenii „s-au înghesuit” să își schimbe buletinul

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat marți dimineață că toate programările în vedere obţinerii cărţii electronice de identitate pentru următoarele 30 de zile au fost epuizate încă din ziua lansării proiectului-pilot, la Cluj-Napoca. Astfel, aproximativ 450 de persoane au solicitat acest tip de document.

Premierul Florin Cîţu a lăudat iniţiativa MAI de a lansa proiectul pilot pentru emiterea Cărţii Electronice de Identitate în municipiul Cluj-Napoca şi a precizat că este convins că acesta va fi extins la nivel naţional.


„Sunt convins că vom extinde acest proiect la nivel naţional, în termenul stabilit de 18 luni, astfel încât toţi românii să poată beneficia de Cartea Electronică de Identitate, un document ce oferă mai multă siguranţă privind datele cetăţenilor. România, hai că se poate!”, a transmis premierul Cîţu marţi.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter