Politică

Emil Boc reproșează Guvernului Cîțu lipsa de transparență: „Și-a însușit rapid practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare”

Primarul Clujului, Emil Boc, critică Guvernul Cîțu, la mai puțin de o săptămână de la învestire, pentru „lipsa de transparență” în adoptarea unor măsuri ca vizează Codul Administrativ.

 

Emil Boc, edilul Clujului și președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), reproșează Guvernului Cîțu lipsa de transparență privind Ordonanța de Urgență pregătită de Guvern, prin care sunt adoptate mai multe măsuri fiscal-bugetare și care amână cu un an pensiile speciale ale primarilor.


 

„Având în vedere Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi supusa aprobarii în urmatoarea ședința de Guvern, Asociația Municipiilor din România face următoarele precizări:


Prin Codul administrativ este statuată obligația autorităților publice centrale de a consulta structurile asociative ale administrației publice locale asupra oricărui proiect de act normativ care priveşte în mod direct administraţia publică locală. În situațiile urgente, termenul de consultare este de 10 zile lucrătoare”, se arată într-un comunicat de presă al AMR.

Asociația critică Guvernul pentru „însușirea unor practici nesănătoase” practicate de guvernele anterioare.


„Constatăm cu dezamăgire că «practicile nesănătoase» ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR și a celorlalte structuri asociative, transformă astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera, și spiritul ei.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, mai transmite Asociația Municipiilor din România, printr-un comunicat de presă.


Primarii de municipii îi transmit un mesaj premierului, dar și miniștrilor din cabinet, amenințând că vor sancționa „public și juridic” derapajele Executivului.

„Transmitem primului-ministru și miniștrilor cabinetului Cîțu un mesaj ferm: Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului României, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”, se mai arată în același comunicat.


Ministerul Finanțelor a publicat, luni seara, un proiect de Ordonanță de Urgență care urmează să fie adoptată de Guvern, care prevede mai multe măsuri fiscal-bugetare, printre care plafonarea veniturilor bugetarilor, menținerea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei și amânarea până în 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

Primarul Emil Boc este președintele Asociației Municipiilor, dar și unul dintre liderii liberali nemulțumiți din PNL în legătură cu formarea Cabinetului Cîțu. În ședința în care liberalii au validat lista de miniștri, Emil Boc s-a abținut la vot, după ce a criticat negocierile purtate de Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI

Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor de la anul? Anunțul făcut de Florin Cîțu

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter