Politică

Proiectul de adio. Accesul liber în natură, cerut de parlamentarul clujean Adrian Dohotaru

La final de mandat, deputatul clujean Adrian Dohotaru propune un proiect de lege ce ar permite accesul liber public nemotorizat în natură.

 

 


La finalul mandatului de parlamentar, deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a depus un proiect de lege privind accesul liber public nemotorizat în natură.

 


Practic, activistul clujean care a ajuns în Parlament pe listele USR, în 2016, dar nu își va mai continua munca la București după ce a decis să nu mai candideze la alegerile parlamentare din acest an, solicită schimbarea legislației restrictive. Demersul este sprijinit și de deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond, reales de clujeni pentru un nou mandat.

Proiectul „de adio”. Libera circulație, restricționată sever

Adrian Dohotaru arată că, în ultimele decenii, „odată cu puternica dinamizare a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și silvice, a reducerii suprafeței lor prin creșterea intravilanelor și suprafețelor ocupate de infrastructuri de transport, a abordării tot mai comerciale și tot mai puțin tradiționale a regimului de folosință a terenurilor, a creșterii masive a ponderii proprietăților private, a ariilor naturale protejate”, s-a introdus o legislație tot mai restrictivă pentru accesul public în natură.


Astfel, accesul liber a fost „aproape suprimat” pe o mare parte din teritoriul țării, susține deputatul clujean, prin prevederi de tip interdicție în diverse legi speciale privind pădurile, pajiștile, ariile naturale protejate, terenurile agricole sau apele. Dohotaru arată că aceste norme legale „au golit de conținut” dreptul asigurat de Constituția României de liberă circulație „în varianta largă de interpretare”.

Activistul clujean este de părere că acest drept constituțional a fost redus la dreptul de liberă intrare/ieșire din țară și de stabilirea a domiciliului. Din restul teritoriului țării care mai este domeniu public, cetățenii pot să aibă acces liber, fără dovedirea unui drept sau interes specific, doar pe drumurile publice și pe un procent infim de pajiști sau păduri proprietate publică, avertizează Dohotaru.


„Iar legat de terenuri private sau concesionate, au fost blocate de proprietarii de teren poteci și drumuri care de secole traversau acele pajiști, păduri sau zone agricole și a devenit imposibil legal accesul în păduri sau pe pajiști cu regim de proprietate privată, chiar dacă sunt neîngrădite și la mari distanțe de localități”, se arată într-un mesaj al parlamentarului clujean.

Proiectul „de adio”. Consecințe grave privind restricțiile accesului liber

Adrian Dohotaru continuă cu indicarea situațiilor „tot mai acute” din zonele periurbane, respectiv cele de deal și de munte, acolo unde densitatea mare de poteci și drumuri „de căruță” formează o veritabilă „rețea” deasă care acoperă „mozaicul” de păduri, pășuni, fânețe, livezi sau suprafețe cu culturi agricole.


„A fost și este o imposibilitate practică de a aplica acestor căi de comunicație de interes public abordarea consacrată la ora actuală pentru drumurile publice clasificate, cu trecere a acelor suprafețe în proprietate publică, prin cumpărare, schimb sau expropriere, ceea ce elimină problema dreptului de trecere/ utilizare a acestora”, mai arată Adrian Dohotaru.

Totodată, în curând fostul parlamentar avertizează asupra consecințelor negative ale restricționării „extreme” care se resimt direct economic și social, dar și indirect pe linie de sănătate publică, educație, conștiință ecologică, identitate culturală, respectiv atașament la valorile naționale și comunitare. Dohotaru speră ca viitorul legislativ „să fie deschis” la proiectul de lege al cărui expertiză juridică a fost realizată de avocatul clujean Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism „Napoca”.

„Vrem acces liber public nemotorizat în natură! Cerem schimbarea legislației restrictive care nu permite accesul public liber în natură. În contextul legislativ actual, accesul în păduri sau pe pajiști cu regim de proprietate privată – chiar dacă sunt neîngrădite și la mari distanțe de localități – este ilegal.” Adrian Dohotaru | deputat independent de Cluj

CITEȘTE ȘI:

Tu știi câți bani îți trebuie pentru un trai decent? Salariul minim net din România, departe de decență!


 

abonare newsletter