Politică

Emil Boc, cel mai longeviv dintre edilii marilor orașe. Primarul Clujului „a scăpat" de rivalii tradiționali.

Emil Boc și-a început al 5-lea mandat de primar al Municipiului Cluj-Napoca după alegerile locale din această toamnă și devine cel mai longeviv primar din România în marile orașe.

 

 


Edilul Clujului a fost ales pentru prima dată în funcția de primar al orașului în 2004, atunci când a reușit să câștige alegerile locale în fața lui Ioan Rus. Boc a fost depășit de Ioan Rus în primul tur al alegerilor, dar în turul al doilea avea să se impună după ce a obținut electoratul lui Gheorghe Funar, al treilea candidat.

 


Aventura lui Emil Boc a continuat în 2008, atunci când a obținut 76% din voturile clujenilor și a câștigat un nou mandat. Rezultatele bune la nivel local l-au propulsat pe Boc la București, acolo unde a ocupat funcția de prim-ministru al României. Guvernul Boc nu a fost pe placul românilor, iar edilul Clujului a fost nevoit să demisioneze după proteste dure.

În perioada 2009-2012, Primăria Cluj-Napoca a fost condusă de Sorin Apostu și Radu Moisin după plecarea lui Emil Boc la București.


Eșecul din funcția de prim-ministru a fost la un pas să îl coste pe Emil Boc următorul mandat de primar al Clujului. Alegerile din 2012 au fost câștigate de Boc cu un avans de doar 1.000 de voturi în fața lui Marius Nicoară.

Alegerile din 2016 și 2020 au fost doar o simplă formalitate pentru Emil Boc. Actualul edil a învins-o categoric pe Anna Horvath în urmă cu patru ani, iar în acest an l-a avut ca principal adversar pe Emanuel Ungureanu.


Emil Boc devine cel mai longeviv primar în marile orașe din România

Monitorul de Cluj a analizat situația din cele 9 orașe din România cu o populație de peste 200.000 de locuitori. Orașele importante din țară și-au schimbat des primarii, iar acest lucru arată un semn clar că lucrurile nu merg bine în anumite zone și oamenii caută o schimbare o dată la  4 ani.

Ploiești, trei primari în 12 ani

Andrei  Volosevici, Iulian Bădescu și Adrian-Florin Dobre au condus Municipiul Ploiești din 2008 și până în prezent.


Galați, trei primari în ultimii 20 de ani

Municipiul Galați a fost condus în perioada 2000-2012 de Dumitru Nicolae, cel mai longeviv primar din istoria orașului Galați. Marius Stan, fostul investitor de la Oțelul Galați, a condus primăria în perioada 2012-2016, iar ultimii patru ani mandatul i-a aparținut lui Ionuț Florin-Pucheanul, cel care a fost reales în această toamnă.

Allen Coliban a oprit supremația lui Scriparu în Brașov

George Scriparu a ocupat funcția de primar al Municipiului Brașov în perioada 2004-2020. Scripcaru a pierdut, surprinzător, alegerile locale 2020 în fața lui Allen Coliban, candidatul USR PLUS la Primăria Brașov.

Haos la Craiova

Funcția de primar a reprezentat o adevărată problemă pentru Municipiul Craiova. Antonie Solomon și Marinică Dincă au condus orașul în perioada 2004-2012. Dincă a preluat mandatul lui Solomon în 2009 după ce edilul ales a fost suspendat din funcție.

Lia Olguța Vasilescu a câștigat alegerile din 2012, dar a demisionat după 5 ani și a fost înlocuită de viceprimarul Mihail Genoiu. Lia Olguța Vasilescu a revenit în Bănie în această toamnă și a obținut alți patru ani de mandar.

Radu Mazăre, primar 15 ani în Constanța

Radu Mazăre a condus Primăria Constanța în perioada 2000-2015. Excentricul primar a fost apreciat de constănțeni de-a lungul anilor și a reușit să obțină trei mandate. Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare după ce în timpul mandatului a făcut mai multe retrocedări ilegale de plaje.

Decebal Făgădău a ocupat funcția de primar în Constanța în ultimii patru ani, iar din această toamnă constănțenii îl au ca primar pe Vergil Chițac.

Nicolae Robu, învins surprinzător la Timișoara

Timișoara l-a avut ca primar pe Gheorghe Ciuhandu în perioada 1996-2012, în timp ce Nicolae Robu a ocupat funcția de primar între 2012 și 2020. Edilul bănățean a fost învins, surprinzător, de candidatul USR Plus, Dominic Samuel Fritz, la alegerile locale 2020.

Doi primari în 17 ani la Iași

Gheorghe Nichita a condus Municipiul Iași între 2003 și 2015. Mihai Chirică a prelua Primăria Iași între 2015 și 2016 din funcția de interimar, iar în 2016 a câștigat alegerile. Chirică se află și acum în funcție după o victorie obținută cu emoții în fața lui Cosette Chichirău în această toamnă.

8 primari în 16 ani în București

Traian Băsescu, Răzvan Murgeanu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin, Ioan Sava, Gabriela Firea și Nicușor Dan sunt primarii care au condus Bucureștiul în ultimii 16 ani.

Bucureștenii au avut trei primari interimari, unul demis, dar și un primar cu două mandate suspendate în persoana lui Sorin Oprescu.

 

Emil Boc și-a consolidat statutul de cel mai longeviv primar din marile orașe din România după alegerile din această toamnă. Actualul edil poate câștiga și mai mult popularitate prin realizarea unor proiecte de infrastructură precum centura metropolitană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter