Politică

Alegeri SUA. Cursa între Trump și Biden e extrem de strânsă. Toți ochii pe Georgia și Pennsylvania

La două zile de la închiderea urnelor, numele câștigătorului alegerilor din SUA încă se lasă așteptat, în contextul în care situația este incertă în patru state-cheie, unde numărătoarea continuă.

 

 


Donald Trump a lansat acuzații extrem de dure privind fraudarea alegerilor, într-un discurs de 15 minute ținut la Casa Albă în care a spus că, dacă se numără „voturile legale”, câștigă în mod clar. Declarațiile sale au fost făcute la aproximativ trei ore după ce Joe Biden a anunțat la rândul său că „nu are nicio îndoială” că atunci când numărătoarea se va termina, va deveni președinte.

Avansul lui Trump în statele Georgia și Pennsylvania a continuat să se micșoreze, însă numărarea voturilor continuă. În Georgia, președintele în funcție are un avans de doar 1.267 de voturi.


În statul Pennsylvania, avansul lui Trump a scăzut în 5 ore de la 63.000 de voturi la aproximativ 18.000 de voturi. Mai sunt de numărat aproximativ 5% din voturile din acest stat. Dacă Biden reușește să câștige aici, el câștigă Casa Albă. Democratul are însă șanse să ajungă președinte și fără să o victorie în acest stat, în timp ce Trump - nu.

În statul Arizona, unde ambele tabere își revendică victoria, Trump a mai redus din diferență, de la 60.000 la voturi la 47.000, fiind numărate aproximativ 90% de voturi. În Nevada, Biden a reușit să-și păstreze avansul.


Trump: „Ei încearcă să fure alegerile”

Donald Trump și-a anunțat încă o dată victoria în alegeri noaptea trecută și a acuzat fraudarea scrutinului de către democrați, într-un moment în care numărătoarea nu s-a terminat.

„Dacă numărăm voturile legale, câștig în mod clar. Dacă numărăm voturile ilegale, ei încearcă să fure alegerile”, a declarat Donald Trump, joi seară. ”Încearcă să fraudeze acest scrutin”, a întărit liderul de la Casa Albă, asigurând că nu va permite acest lucru. „Nu îi putem lăsa să ne reducă alegătorii la putere și să fabrice rezultate”, a mai spus el.


„Au mai rămas câteva state care trebuie decise. Câștigam peste tot cu un avans mare, apoi diferența a început să scadă”, a acuzat președintele. Președintele a aruncat iarăși suspiciuni asupra corectitudinii votului poștal. „Este uimitor cum aceste voturi poștale merg într-o singură direcție”, a spus el, cu referire la faptul că multe voturi poștale merg către Biden.

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia.


CITEȘTE ȘI

Biden, încrezător că va câștiga alegerile: Când se va finaliza numărătoarea, credem că vom fi câștigătorii

 

abonare newsletter