Politică

Abia numit în funcție, noului director Romsilva i se cere DEMISIA. Declarații CONTROVERSATE despre activiștii de mediu și tăierile de păduri

Teodor Țigan, noul director general al Regiei Naţionale a Pădurilor (Romsilva), este aspru criticat după primul interviu oferit presei în urma numirii sale în funcția de conducere.

abia-numit-in-functie-noului-director-romsilva-i-se-cere-demisia-declaratii-controversate-despre-activistii-de-mediu-si-taierile-de-paduri abia-numit-in-functie-noului-director-romsilva-i-se-cere-demisia-declaratii-controversate-despre-activistii-de-mediu-si-taierile-de-paduri

În loc să declare război Mafiei Pădurilor, noul șef al Romsilva „atacă activiștii de mediu”, acuză senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu. El spune că „hoția pune frână dezvoltării economiei românești, nu oamenii care luptă să o oprească”, criticându-l pe Țigan pentru declarațiile potrivit cărora directorul Romsilva spune că „90% din ONG-urile care trag semnale de alarmă sunt anti-românești”.

„România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ”

„Vreau să precizez ceva ce e recunoscut de multă lume în domeniu, dar nimeni nu vrea să spună: 90% din aceste organizaţii sunt anti-româneşti! Adică sunt plătite cu bani din afară pentru a pune frâne dezvoltării economiei româneşti! De ce să exploatăm pădurile României? De ce să nu lăsăm lemnul să putrezească în păduri? România are păduri foarte bune din punct de vedere calitativ, duse la un ciclu de producţie la 120-140 de ani, cu lemn excepţional, ceea ce face o concurenţă enormă”, a declarat Teodor Țigan, în primul său interviu.


„Alo, domnul director Romsilva! Furtul de lemne nu e «dezvoltarea economiei românești», ci a mafiei. Pierdem, anual, sute de milioane de euro (chiar peste un miliard de euro) din cauza hoției din păduri. Asta fără a vorbi de pagubele conexe, aproape imposibil de cuantificat economic. Ați fost pus șef la Romsilva ca să vă luptați cu hoții, nu cu activiștii de mediu!”, îl avertizează Goțiu pe Țigan, proaspăt numit în fruntea Romsilva.

Teodor Țigan a fost întrebat dacă nu este mai rentabil, pentru Austria de exemplu, să exploateze lemnul din România și să își păstreze pădurile. Șeful Romsilva a negat această ipoteză, explicând că austriecii au „milioane de metri cubi de lemn provenit din doborâturi, furtun”. Cum Austria nu are ce face cu asemenea cantități, „plătește organizații care să îi facă României anti-reclamă”, este de părere Țigan.


Austria plătește organizații care să îi facă României anti-reclamă?

Plătesc organizaţii care să îi facă României anti-reclamă, cum că lemnul ar proveni exclusiv din tăieri ilegale. În România se taie conform amenajamentelor silvice. Datorită acestei exploatări avem păduri valoroase. Atât din punctul de vedere al calităţii lemnului, dar şi a biodiversităţii. Apoi, pe lângă că ne trimit lemn de calitate proastă, fiind provenit din doborâturi, mai importăm şi boli şi dăunători ai lemnului”, afirmă noul director Romsilva.

„Puhoaiele coborâte din munții fără păduri fac ravagii în localități. Numărul transporturilor ilegale de lemn descoperite în perioada stării de urgență în urma apelurilor la 112 s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar, în fiecare an, din pădurile României, fără acte”, acuză, în schimb, Mihai Goțiu.


Senatorul clujean spune că, probabil, și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, „o fi plătit” de „europenii ăia răi”. El dezvăluie că a primit, drept răspuns la o interpelare, informații potrivit cărora în lunile martie-mai 2020, numărul transporturilor ilegale de lemn confirmare în urma apelurilor la 112 a fost dublu față de perioada similară din 2019. În medie, unul din trei transporturi verificate prin 112, în luna martie, a fost dovedit a fiind ilegal. În luna aprilie, unul din patru, semnalează Goțiu.

„Dacă Romsilva nu are bani să-și plătească angajații ori pentru împăduriri, cum vă plângeți, domnule Țigan, e pentru că banii ăștia ajung în buzunarele mafioților și corupților! Iar de suferit, suferim cu toții. Dacă asta e misiunea dumneavoastră, să mințiți că totul e bine și frumos, când dispariția pădurilor din România se vede de pe lună, eu vă cer, încă din start demisia!” – Mihai Goțiu, senator USR de Cluj


CITEȘTE ȘI:

Silvicultorii clujeni explică ce se întâmplă cu pădurea de la Luna de Sus: „Nu este defrișare, ci un proces de regenerare”
 

abonare newsletter