Politică

ADIO, PENSII SPECIALE! Pensiile „grase”, impozitate cu 85%. Ce spun deputații de Cluj?

Parlamentul României a hotărât, miercuri, impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul a fost votat aproape în unanimitate de deputați și merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

adio-pensii-speciale-pensiile-grase-impozitate-cu-85-ce-spun-deputatii-de-cluj adio-pensii-speciale-pensiile-grase-impozitate-cu-85-ce-spun-deputatii-de-cluj

În calitate de for decizional, Camera Deputaților a votat, miercuri, impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. S-au înregistrat 307 voturi „pentru” și un singur vot „împotrivă”. Conform actului normativ, pensiile speciale – inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților – vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei, respectiv cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj: „Doar un pas, normal ar fi fost ca pensiile să nu existe”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu susține că demersul este „doar un pas”, „normal ar fi fost” ca pensiile speciale să nu fi existat sau să fi fost eliminate din start. Parlamentarul clujean vorbește despre „eforturile USR de trei ani de zile”, care au dus la „un prim rezultat pozitiv”. „Este mai puțin decât 90% peste pragul de 3.500 de lei, cum am propus noi, în propriul proiect, dar este ceva”, spune Ungureanu.


„De trei ani și jumătate insistăm, depunem proiect după proiect, susținem amendamente și prezentăm argumente pentru ca subiectul pensiilor speciale – pe care statul cheltuie anual miliarde bune de lei, cu sfidarea celor care primesc doar 700 de lei după zeci de ani de muncă – să nu mai poată fi ignorat de partidele reprezentând vechea clasă politică”, se arată într-un mesaj al deputatului USR de Cluj.

El promite că, după un prim rezultat, nu se va opri aici, iar în ședința plenului reunit de joi, se așteaptă ca partidele parlamentare să voteze și pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Ungureanu spune că unele categorii de pensii speciale „pot fi și trebuie desființate pentru viitor”, urmând ca impozitarea să se aplice pensiilor speciale în plată și pensiilor speciale a căror desființare nu este posibilă prin prisma deciziilor Curții Constituționale a României (CCR).


Deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond: „Propunerile UDMR au fost respinse constant”

În cadrul dezbaterii plenare privind modificarea Codului Fiscal, deputatul UDMR de Cluj Csoma Botond a subliniat că reprezentanții Uniunii au elaborat deja, în ultima perioadă, o serie de modificări și inițiative legislative pentru anularea pensiilor speciale sau impozitarea acestora, dar partidele parlamentare au respins aceste propuneri încă în cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate.

„Modificarea adoptată astăzi (miercuri – n.r.) vizează impozitarea tuturor categoriilor de persoane care beneficiază de o pensie specială. În consecință, pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei, se va aplica un impozit de 10%, în timp ce pentru sumele mari, de peste 7.000 de lei, impozitul va fi de 85%”, a precizat parlamentarul clujean.


El a reiterat prevederile actului normativ adoptat în ianuarie 2020, prin care s-au anulat pensiile speciale numai pentru anumite categorii, dar sumele importante au rămas, și în acel caz, neschimbate. Csoma spune că UDMR a insistat și atunci că ar trebui anulate toate pensiile speciale, iar dacă acest lucru nu este posibil, atunci trebuie introdus un prag de impozitare de 90%. Cu toate acestea, niciunul dintre partidele parlamentare nu a susținut modificările propuse de UDMR, spune Csoma Botond.

CITEȘTE ȘI:


Fomiştii! Parlamentarii au mai făcut un pas spre la pensiile nesimţite
 

abonare newsletter