Politică

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL/PPE): „Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: „Comisia Europeană trebuie să acționeze imediat pentru a garanta protejarea drepturilor lucrătorilor sezonieri!”

În cadrul ședinței Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei vicepreședinte sunt, am participat la un schimb de opinii cu Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski privind consecințele COVID-19 asupra sectorului agricol. În dialogul pe care l-am avut cu comisarul Wojciechowski, am semnalat dificultățile cu care se confruntă fermierii și lucrătorii sezonieri din sectorul agricol. Informațiile apărute în spațiul public, dar nu numai, arată că lucrătorii sezonieri care provin în special din Estul Europei nu beneficiază de un tratament adecvat, de foarte multe ori, condițiile de lucru fiind inumane, iar remunerarea derizorie. Am solicitat Comisiei să îmi comunice măsurile pe care intenționează să le ia în vederea înlăturării acestei stări de fapt.

Iată intervenția pe care am avut-o:


Domnule Comisar,

Aș dori să aduc în discuție situația lucrătorilor sezonieri care provin în special din Estul Europei, inclusiv din România. Aceștia, așa cum s-a demonstrat, sunt esențiali pentru buna activitate a multor ferme, mai ales din Vestul Europei.


Cu toate acestea, din semnalele apărute în spațiul public, dar și din alte surse de informații, aflăm că aceștia, odată ajunși în fermele de destinație în diverse țări, din păcate, nu beneficiază de un tratament corect, fiindu-le încălcate de foarte multe ori drepturile la o cazare decentă sau la salarizare. Mai mult, în actualul context al pandemiei Covid-19, aceștia nu au asigurate condițiile sanitare necesare care să le permită prevenirea îmbolnăvirii lor la locul de muncă.

1. Este la curent Comisia cu această situație?


2. În concret, ce măsuri intenționează să ia Comisia în vederea înlăturării acestei stări de fapt?

Comisarul European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, a subliniat următoarele idei: „Mulțumesc tuturor membrilor Comisiei pentru întrebările și observațiile în legătură cu deciziile referitoare la sectorul agricol. Domnul Buda a făcut referire la situația lucrătorilor sezonieri. Aș dori să vă spun că s-au adoptat măsuri concrete la nivelul Uniunii Europene pentru a putea asigura cotizarea în primul rând la sistem de asigurare socială pentru acești lucrători sezonieri. A trebuit să asigurăm o protecție adecvată acestor lucrători. Doamnelor și domnilor, aș dori să vă reamintesc încă o dată că trebuie cu orice preț să protejăm piața unică, să facilităm exporturile, dar înainte de toate, trebuie să venim în ajutorul agricultorilor. Trebuie să-i eliberăm pe agricultori de această dependență de exporturi.


Aș vrea să mulțumesc coordonatorilor pentru toate observațiile făcute, mă refer și la acelea în care s-a exprimat faptul că unii sunt recunoscători pentru măsurile luate de Comisie, dar și la acelea în care s-a spus că nu s-a făcut suficient. Vreau să precizez că noi am făcut tot ce se putea realiza pentru a ne ridica la înălțimea problemelor cu care ne confruntăm. Știm că toate sectoarele trec printr-o criză și sunt probleme serioase. Comisia înțelege care sunt problemele, știm că poate pachetul nu este foarte mulțumitor, dar sunt unele măsuri primite foarte bine de agricultori. Au fost și întrebări despre CFM. Suntem cu toții conștienți de nevoia de un buget pentru întreaga UE, iar stabilirea bugetului depinde de voința politică a tuturor statelor membre. Comisia a adoptat un pachet de sprijin economic pentru statele membre și în mod evident a fost adoptat pe marginea informațiilor disponibile până pe 22 aprilie. Statele membre acordă tot mai multe ajutoare de stat. Vor fi 100.000 de euro pentru exploatații pentru agricultori. În ceea ce privește bugetul, avem o cotă de 1,8 triliarde adoptat pentru sprijinul public, adică peste 10% din venitul intern brut. Va trebui să discutăm bugetul viitor, dacă va fi 1,7%, 1,3% din VNB, sunt unele state care doresc numai 1%. Comisia trebuie să organizeze discuțiile cu statele membre, înțelegem că în sectorul agricol sunt probleme mai mari, sunt provocări noi aduse și de Pactul Ecologic. Sectorul agriculturii trebuie să fie rezilient pentru a face față crizelor. Cred că problemele majore sunt în acele sectoare care depind de importurile de ingrediente cum ar fi furajele. Doamna Muller s-a referit la anumite postări pe Twitter la unele ferme de porci în care spunea că eram critic. Dimpotrivă, eu transmiteam anumite cifre care arătau cât de diversă este situația în ceea ce privește sectorul porcinelor. Există diferențe foarte mari. Vă rog să nu înțelegeți o critică la acele postări. În ce privește Pactul Ecologic și strategia de la Fermă la Farfurie. Nu cred că ar trebui să amânăm aceste strategii. Lucrăm la modalități de a atenua efectele crizei economice și bineînțeles că și de agricultură trebuie să se țină seama. Luând măsuri colective pentru întreaga economie europeană, trebuie să ne asigurăm că și agricultura se bucură de un loc de cinste.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter