Politică

Un scandal artificial. Românii și maghiarii stau în casă, politicienii se bat pentru Ardeal

Bravo! Președintele României, Klaus Iohannis, a reușit să pună pe jar o țară întreagă. În plină criză COVID-19, șeful statului ține cu dinții de războiul său cu social-democrații și îi scapă pe gură cuvinte grele, care vor cântări mult.

Un scandal artificial. Românii și maghiarii stau în casă, politicienii se bat pentru Ardeal Un scandal artificial. Românii și maghiarii stau în casă, politicienii se bat pentru Ardeal

O propunere legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc, depusă de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), prin deputaţii Kulcsár-Terza József-György şi Bíró Zsolt-István, a reușit să tulbure apele politice într-o țară zguduită din temelii, pe toate palierele, de criza provocată de coronavirus.

Adoptat tacit în Camera Deputaților, căci termenul de 45 de zile pentru dezbatere şi vot a fost depăşit, proiectul a fost respins, miercuri, în Senat, for decizional în acest caz. Nu este o noutate că multe dintre proiectele depuse în Parlamentul României ajung să fie uitate în vreun sertar, de multe ori din lehamite, parlamentarii trezindu-se ulterior că poate ar trebui, totuși, să facă ceva cu ele.


La rândul ei, UDMR ne-a obișnuit cu subiectul autonomiei Ținutului Secuiesc, cerut periodic pentru că, nu-i așa, fiecare trage „pentru ai lui”. Respins meticulos de fiecare dată, politicienii au sărit ca arși acum, extrem de surprinși că proiectul a trecut de Camera Deputaților, în „cea mai rușinoasă zi din istorie a sa”, așa cum s-a hazardat să caracterizeze fostul președinte Traian Băsescu.

Iohannis și neobositul „PSD e de vină, n-o să-i țină”

Angrenat într-un etern război cu Partidul Social Democrat (PSD), Klaus Iohannis a ținut morțiș să se agațe acum de doleanțele secuilor. Și a făcut-o în cel mai prost mod posibil! După ce și-a conturat întreaga campanie electorală pe ura împotriva PSD-ului, șeful statului s-a gândit că ar prinde bine încă un plus de capital de imagine cu câteva declarații tari.


Marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. (...) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri?”, a tunat Iohannis de la microfonul oficial al Palatului Cotroceni. No, vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică pesedistă!, arată cu degetul Iohannis, care și-a început discursul cu un cinic „Jó napot kívánok, PéSZéDé!”.

Un pic de unguri în ecuație, o țârucă de Ardeal, mai un Orbán. Gata salata ultranaționalistă – culmea, din partea unui sas! – pentru un popor cu psihicul la pământ, închis în casă de peste o lună și jumătate, hrănit cu o pitucă de promisiuni: „las, că va fi bine, ne-am ocupat noi!”. Iar președintele României care, atenție, are rol de mediator!, a reușit exact opusul. Să bage râca între români și maghiari.


N-aveți ce face în izolare? Săriți la gâtul celuilalt... pe Facebook!

După ce s-a bătut în piept că nu este timp de răfuieli politice în plină pandemie de coronavirus, tocmai Iohannis a reușit să spargă oalele, târându-l în conflictul său cu PSD pe Orbán Viktor. Iar Uniunea Europeană, cu siguranță, ciulește urechile la acuzațiile grave formulate de un șef al statului către liderul unei națiuni vecine, „colegă” în UE.

Păi, cum altfel, reacția UDMR a fost pe măsură. „Un mesaj tipic PRM-ist, violent și periculos, care instigă împotriva maghiarilor!”, a replicat Kelemen Hunor, ironizându-l ulterior pe Iohannis, pe care l-a numit „salvatorul României și apărătorul Ardealului”. Să „invoci” umbra răposatului Corneliu Vadim Tudor nu face altceva decât să pună gaz pe foc pe un scandal artificial. De prost gust, într-un moment și mai prost!


Dacă nu aveau ce face în izolarea la domiciliu, naționaliștilor – români și maghiari deopotrivă – li s-a dat puțin de lucru, iar mesajele grobiene curg și curg... Na, oameni buni, săriți unul la beregata celuilalt! În pragul centenarului Tratatului de la Trianon, într-o lume măcinată – psihic, economic și medical – de coronavirus, în România, țară membră a Uniunii Europene, încă se poartă subiectul „Ardealule, tu a’ cui ești?”.

Români și maghiari, stați în casă, au grijă politicienii de voi și de subiectele cu adevărat relevante acum...

abonare newsletter