Politică

Ce ne așteaptă după 15 mai? Iohannis a răspuns! Ce se întâmplă cu marile festivaluri și sportul?

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o nouă declarație de presă. De data aceasta, alături de șeful statului au fost prezenți și jurnaliștii acreditați la Palatul Cotroceni.

„Putem să tragem destul de multe concluzii statistice, aș începe prin a remarca că, în această epidemie, autoritățile, împreună cu medicii și românii, au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, maturitate. Însă, se discută foarte mult despre măsurile de relaxare. Sigur, vom ajunge și acolo. Eu am menționat că după 15 mai anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți, nu am atins maximul în România, o relaxare prematură ar fi fundamental greșită, ar putea distruge toate rezultatele de până acum”, a declarat Klaus Iohannis.

Când vom reveni la viața normală? Nici experții nu știu, spune Iohannis!

„N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Eu sunt convins că românilor le-a fost greu să-și reducă de pe o zi pe alta viața. (...) Pericolul nu a trecut, este nevoie în continuare de maximă atenție. Nu înseamnă că revenim la viața noastră normală înainte de epidemie, 15 mai nu înseamnă o revenire la normalitate. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală”, a mai spus șeful statului, făcând referire la o statistică despre numărul de victime COVID-19, prezentantă în cadrul conferinței de presă (vezi Galerie FOTO).


Vor mai avea loc marile festivaluri din România în 2020?

„Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei, nu vom putea ieși la restaurant sau la mall, nici măcar să plecăm din localitate, decât dacă avem un motiv foarte serios. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau de stat, la ușă va fi cineva care ne va măsura temperatura, să nu permită accesul persoanelor bolnave, ele reprezintă un risc. Marile festivaluri, probabil, nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem adunați atâția oameni la un loc. Competițiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, a explicat Klaus Iohannis.

Parlamentarii PSD „se cațără pe spaimele oamenilor”, spune Iohannis

Șeful statului a precizat că, în contextul pandemiei de coronavirus, asistă la „un spectacol sinistru” în Parlamentul României, alimentate de „măsurile populiste” ale parlamentarilor PSD. Iohannis a declarat că, în timp ce țara se luptă cu noul coronavirus, parlamentarii social-democrați „se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile pentru a câștiga capital electoral”.


„Este ceva jalnic, a fost o serie de gesturi iresponsabile în Parlament, transformate în acte normative care apasă asupra bugetului public, aflat oricum sub un stres enorm. (...) Prin acest comportament compromit viitorul generațiilor de români care vin după noi, nu voi tolera niciodată așa ceva!”, a precizat Iohannis.

Vor mai avea loc alegerile locale și parlamentare în toamnă?

Șeful statului a declara că nu va fi de acord să fie organizate alegeri atunci când „epidemia încă există și există un număr semnificativ de îmbolnăviri”. El a recunoscut că, deși își dorește ca alegerile locale să fie fixate în această toamnă, iar alegerile parlamentare pentru sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, însă nu va periclita siguranța cetățenilor. „Fără alegeri sub semnul epidemiei!”, a avertizat Klaus Iohannis.


Cum va ajuta statul cetățenii să revină economic și social după pandemia COVID-19?

„Viața noastră a tuturor va rămâne încă luni de zile sub semnul acestei epidemii. Vom afla abia în octombrie-noiembrie dacă va exista un al doilea val, părerile experților sunt împărțite. Mulți medici spun că va dura foarte mult până când viața noastră va reveni la normalitate dar, pe lângă aceste vești apăsătoare, apar oportunități în piața muncii, pentru noi afaceri, în zone care nu au fost profitabile. Societatea își va da seama că sunt valori despre care am discutat, dar nu le-am trăit și sunt valori pe care le-am trăit, dar nu le-am discutat”, a răspuns, evaziv, Iohannis.

Ce se întâmplă dacă numărul îmbolnăvirilor crește după relaxarea restricțiilor?

„Dacă, din păcate, după o măsură X vom avea un număr foarte mare de infecții, va trebuie reevaluată măsura care a dus la acele creșteri. În practică, de asta relaxăm în pași, ca atunci când măsura se dovedește a fi fost proastă, să o putem lua înapoi”, a explicat liderul de la Palatul Cotroceni.


Ce spune Klaus Iohannis despre abuzurile forțelor de ordine?

„Forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Este adevărat, și noi cunoaștem că au fost exagerări, persoanele respective sunt trase la răspundere, sancționate, dar sunt foarte puține cazuri. Au fost zeci de mii de polițiști, jandarmi, însoțiți de forțele Armatei, care și-au făcut treaba foarte-foarte bine. Am reușit să ținem o astfel de epidemie sub control!”, a punctat Iohannis.

CITEȘTE ȘI:


Autoritățile ar putea declara STARE de ALERTĂ după 15 mai. Ce este starea de alertă și cu ce este diferită față de starea de urgență?

 

abonare newsletter