Politică

Horea Uioreanu, fostul șef al Consiliului Județean Cluj, eliberat pentru că a întreţinut spaţii verzi şi a măturat alei

Horea Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, a fost liberat condiționat din Penitenciarul Baia Mare cu doi ani și jumătate mai devreme.

Horea Uioreanu, fostul șef al Consiliului Județean Cluj, eliberat pentru că a întreţinut spaţii verzi şi a măturat alei Horea Uioreanu, fostul șef al Consiliului Județean Cluj, eliberat pentru că a întreţinut spaţii verzi şi a măturat alei

La data de 31 ianuarie 2018, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei închisorii, emisă de Tribunalul Cluj pe numele lui Horea Uioreanu. Fostul șef al forului județean a fost introdus în Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, aflându-se sub control judiciar încă din data de 30 martie 2015. Ulterior, în data de 5 aprilie 2019, el a fost transferat la Penitenciarul Baia Mare.

„Încă de la începutul executării pedepsei, petentul a avut un comportament corespunzător normelor carcerale, s-a adaptat la viaţa carcerală, a executat ordinele şi dispoziţiile, nu a iniţiat conflicte cu alte persoane private de libertate, a participat la activităţile lucrative, educaţionale, tematice organizate, a beneficiat de 16 recompense şi nu a fost sancţionat disciplinar. A desfăşurat activităţi lucrative zilnice constând în responsabilităţi de natură religioasă la capela penitenciarului. A fost lucrător şi organizator în cadrul cultelor neoprotestante din incinta penitenciarului, prestând activitate de opt ore în zilele de sâmbătă şi duminică”, se arată în motivarea magistraților maramureșeni, care au admis cererea lui Uioreanu de eliberare condiționată.


„De asemenea, a lucrat şi întreţinut spațiile verzi, a măturat aleile şi curtea şi a efectuat munci de salubrizare în incinta penitenciarului. A participat la programe de informare, deţinând funcţii de responsabilitate în cadrul activităţii şi programelor de educaţie precum şi la activităţi artistice. Pe parcursul desfăşurării programelor educative, a avut un comportament corespunzător şi a dat dovadă de interes faţă de tematicile abordate şi a obţinut calificative. A manifestat interes şi implicare în activităţile desfăşurate în penitenciar cu ocazia diferitelor evenimente”, se mai arată în motivarea Judecătoriei Baia Mare.

Peste 1.400 de zile petrecute după gratii

Judecătorii băimăreni au mai reţinut şi faptul că fostul preşedinte al forului județean a executat două treimi din pedeapsă, fracţia legală fiind îndeplinită, executând din data de 31 ianuarie 2018 până în data de 18 februarie 2020 un număr de 749 de zile, iar, în plus, a executat arest preventiv 310 zile. 162 de zile se consideră executate suplimentar, ca măsură compensatorie. De asemenea, ca urmare a muncii prestate, a câştigat 198 de zile, din care 6 în perioada dedusă. Astfel, în total, petentul a executat 1.419 de zile.


„Acesta a achitat în întregime prejudiciul stabilit prin decizia penală de condamnare, astfel că s-au stins integral obligaţiile civile datorate, inclusiv cheltuielile judiciare. Există convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate. Din comportamentul în timpul executării, rezultă o atitudine de acceptare a ilegalităţii faptelor comise, de căinţă şi regret faţă de acestea. Există, de asemenea, un risc redus de recidivă, având în vedere că nu mai are acces la funcţia de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii”, au mai motivat judecătorii eliberarea condiţionată a lui Uioreanu.

Uioreanu promite că s-a căit

Uioreanu a declarat în faţa instanţei că a absolvit Facultatea de Inginerie Geologică şi Geofizică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum şi patru masterate, fiind calificat în meseria de inginer geolog, iar în vederea reintegrării sociale, îşi va relua activitatea ca director administrativ în cadrul unei firme care are ca obiect de activitate închirieri de spaţii imobiliare.


„Petentul arată că regretă cele întâmplate şi susţine că timpul de reflecţie din perioada detenţiei l-a făcut să conştientizeze conduita avută anterior încarcerării. Mai arată că mai are multe recuperat, mai ales pe partea familială, iar, dacă va fi liberat, nu va fi o problemă reintegrarea sa socială, deoarece are unde locui şi unde munci”, se mai subliniază în motivarea Judecătoriei Baia Mare.

Uioreanu, condamnat pentru fapte grave de corupție

În data de 17 mai 2016, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Horea Uioreanu la 6 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost condamnaţi oamenii de afaceri Ioan Bene (la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare) şi Vasile Pogăcean (la 3 ani de închisoare cu executare), iar fostul consilier judeţean PNL Ioan Petran la 3 ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Gabriel Davidescu, director de dezvoltare la o societate comercială, a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.


Ulterior, la sfârșitul lunii ianuarie 2018, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru pentru luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la spălare de bani, sentinţa fiind definitivă. Pe-atunci, reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au declarat că, în cazul lui Horea Uioreanu, a fost schimbată încadrarea unei fapte – din complicitate la spălare de bani în tentativă de spălare de bani.

Într-un alt dosar, în data de 22 decembrie 2016, Uioreanu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Horea Uioreanu a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a primit ilegal, în perioada 2013-2014, informaţii clasificate de la Anca Albu, fost subofiţer al Serviciului Român de Informații (SRI) Cluj.

abonare newsletter