Politică

Dați-ne banii înapoi! Marii contribuabili, plata impozitelor la nivel local, nu la București?

Fostul senator UDMR de Cluj Eckstein-Kovács Péter a lansat o „provocare” interesantă parlamentarilor din provincie. Banii Clujului să rămână în Cluj?

Dați-ne banii înapoi! Marii contribuabili, plata impozitelor la nivel local, nu la București? Dați-ne banii înapoi! Marii contribuabili, plata impozitelor la nivel local, nu la București?

„O șoaptă de an nou. Ce-ar fi dacă toți parlamentarii din provincie ar solicita abrogarea actului normativ care obligă marii contributori să plăteasca impozitul la București?”, se întreabă Eckstein-Kovács Péter, fost consilier local al municipiului Cluj-Napoca și ex-președinte al Comisiei Juridice a Senatului României. Practic, fostul senator se întreabă cum ar fi dacă marile companii nu ar mai „trimite” taxele și impozitele la București, ci le-ar plăti la nivel local.

„Este vorba de un act normativ, vechi de vreo 10 ani, dacă nu mai mult, care obligă marii contribuabili peste o limită de, nu știu, o sută de milioane de euro sau ceva asemănător, să plătească impozitul la București. Nu știu cum a fost primit de cetățenii din afara Bucureștiului, dar mi s-ar părea absolut normal să plătească contribuabilii impozitele după sediu. Este vorba despre persoanele juridice, desigur, nu despre persoane fizice. Consider că acest lucru nu contravine principiului solidarității, pentru că foarte bine se poate, cred că și există un pact de solidaritate, în care localitățile și județele mai «sărace» să fie ajutate din bugetul central”, a declarat Eckstein-Kovács Péter, pentru Monitorul de Cluj.


Ce spune ANAF?

Potrivit precizărilor din procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili administrați de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), plata obligațiilor fiscale – reprezentând taxe, impozite, contribuții și alte venituri fiscale, cu excepția impozitului pe venitul din salarii aferent activității sediilor secundare – se efectuează de către persoana juridică mare contribuabil la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București.

De asemenea, impozitul pe veniturile din salarii datorat de sediile secundare ale marilor contribuabili se achită de către acestea la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Municipiului București. Apoi, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat în luna anterioară, sunt virate lunar, potrivit prevederilor legale în vigoare și precizărilor Ministerului Finanțelor Publice, cotele defalcate prevăzute de lege cuvenite bugetelor locale.


E. Ungureanu este pentru autonomia financiară

Contactat de publicația noastră pentru un punct de vedere, deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu a declarat că este un susținător al autonomiei financiare însă, în momentul de față, potrivit Constituției României, este imposibilă o mișcare precum cea sugerată de fostul senator UDMR. De altfel, Ungureanu se întreabă de ce Eckstein-Kovács Péter nu a făcut o propunere în acest sens cât timp era în Parlamentul României.

„Simpatic domnul Eckstein-Kovács! Întrebarea mea pentru el este: a făcut vreo solicitare în acest sens cât timp a fost senator? Eu sunt cunoscut că am fost întotdeauna pentru regionalizare, nu de astăzi. Sunt pentru autonomia financiară, pentru teritorializarea pe criteriul «unde se produce banul, acolo se consumă». Însă, din punct de vedere constituțional, la această oră nu se poate face ceea ce spune domnul Eckstein-Kovács. Personal, aș susține oricând regionalizarea, autonomia financiară, cu asta sunt de acord, aș vota oricând. Aș încheia cu aceeași întrebare cu care am început. Ce l-a împiedicat pe domnul Eckstein-Kovács cât timp a fost senator al României să propună chiar el așa ceva? Dacă nu uit, și cred că sigur îmi aduc bine aminte, a fost și consilier al președintelui României?”, a precizat Ungureanu, pentru Monitorul de Cluj.


Boc, mâhnit că banii Clujului pleacă la București

La începutul anului trecut, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, s-a declarat supărat pe faptul că Guvernul Dăncilă nu întocmise încă bugetul pe anul 2019. Acesta mărturisea că a sesizat o „șmecherie măruntă” prin prisma lipsei unui proiect de buget, iar administrația locală urma să primească cu 2% mai puțin din cotele din impozitul pe venit care se întorc la Primărie. De altfel, edilul s-a plâns de nenumărate ori că Guvernul „văduvește” administrațiile locale de sume importante de bani.

„Noi am cerut să primim 60% din noul buget din impozitul plătit de clujeni, pentru a păstra nivelul din 2017, altfel pierdem 28 de milioane de euro în fiecare an. Nu numai că nu primim, dar ni se va lua și din ce ni se cuvenea sub formă de venituri care trebuie să vină la bugetul local din cotele defalcate din impozitul pe venit! Degeaba ne agităm să facem locuri de muncă și salarii mari, banii nu rămân la noi. Vedeți că nevoile și costurile sunt mari, un exemplu ar fi exproprierile”, a precizat, în ianuarie 2019, Boc.


Monitorul de Cluj a încercat să obțină o declarație și de la deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru. „Trebuie să mă documentez pe subiect, nu aș răspunde așa, din prima”, a precizat parlamentarul clujean, afirmând că va reveni cu mai multe detalii. Până în momentul redactării articolului, Adrian Dohotaru nu a venit însă cu alte precizări.

Ultimele Stiri
abonare newsletter