Politică

Iohannis a depus jurământul pentru al doilea mandat: „Multe generații au fost de sacrificiu!”

Parlamentul s-a reunit, sâmbătă, în şedinţa solemnă în care preşedintele Klaus Iohannis a depus jurământul pentru al doilea mandat în fruntea statului.

Iohannis a depus jurământul pentru noul mandat: „Prea multe generații au fost de sacrificiu!”

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a luat act, sâmbătă, de începerea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Klaus Iohannis. În deschidere, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a prezentat Hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României. Declaraţia Parlamentului a fost citită în plen de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Apoi, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a dat binecuvântarea preşedintelui Klaus Iohannis la ceremonia de învestire pentru al doilea mandat.

„Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună la 21 decembrie 2019, în vederea depunerii jurământului de candidatul la funcţia de preşedinte al României, a cărui alegere a fost validată de Curtea Constituţională, ţinând seama de actul de validare, întocmit în conformitate cu art. 53 alin. 2 din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, (...) constatând că domnul Klaus Werner Iohannis a depus jurământul prevăzut de art. 82 alin. 2 din Constituţia României, iau act de începerea exercitării de către domnul Klaus Werner Iohannis a mandatului de preşedinte al României”, se arată în documentul citit de preşedintele Camerei Deputaţilor.


„Preiau astăzi cu multă emoţie al doilea mandat de preşedinte al României. Profund onorat de încrederea care mi-a fost acordată primesc astăzi această înaltă responsabilitate cu multă recunoştinţă şi cu speranţă în ceea ce priveşte viitorul României. Le mulţumesc concetăţenilor noştri care au înţeles că votul constituie esenţa democraţiei şi cel mai puternic instrument aflat la îndemână pentru a indica drumul pe care vrem ca ţara noastră să îi parcurgă. (...) Îmi voi dedica toată puterea şi priceperea următorilor cinci ani pentru progresul naţiunii române însufleţit de credinţa că destinul românilor rezidă în forţa uriaşă creatoare a neamului nostru. Înţelegând pe deplin responsabilităţile constituţionale, vă asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor, atât al celor care m-au votat şi susţinut, cât şi al celor care au avut altă opţiune”, a spus Iohannis.

El a adăugat că, în limitele competenţelor constituţionale, va face tot ceea ce stă în puterile sale pentru ca „România europeană, modernă şi puternică, visul unor întregi generaţii pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 şi proiectul pentru care au ieşit de nenumărate ori în stradă şi la vot să devină realitate”. Şeful statului a amintit și de realizarea Marii Uniri de la 1918 şi a făcut apel la unitate.


„Bilanțul ultimilor 30 de ani nu este satisfăcător!”

„Istoria ne învaţă multe lecţii, dar poate că una dintre cele mai importante este aceea că, atunci când ne confruntăm cu dificultăţi care par insurmontabile, nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Nu trebuie să dăm vina pe alţii. Nu trebuie să fugim de responsabilităţi. Nu, dimpotrivă, trebuie să ne unim forţele şi energiile, aşa cum au făcut-o înaintaşii noştri, pentru că doar împreună vom reuşi!”, a afirmat Iohannis, arătând că nu a existat niciun obiectiv naţional de anvergură care să fi fost realizat fără sacrificii, fără solidaritate sau fără implicarea majorităţii românilor.

Şeful statului a mai arătat că la trei decenii de la Revoluţia din decembrie 1989, deşi există progrese evidente, „bilanţul ultimilor 30 de ani nu este unul satisfăcător, nu se ridică nici la nivelul aşteptărilor societăţii şi este dezamăgitor în raport cu potenţialul real al ţării”.


„Trebuie să depăşim odată pentru totdeauna marasmul veşnicei perioade de tranziţie. Prea multe generaţii au fost de sacrificiu! Oamenii s-au săturat, pe bună dreptate, de atâtea schimbări fără finalitate, care nu au produs rezultatele scontate. Nu ne mai putem permite să irosim preţioase şanse, valoroase oportunităţi şi inestimabil timp! Este, aşadar, momentul unei noi etape de dezvoltare a României”, a mai spus Iohannis.

Printre participanţii la ceremonie s-au aflat: premierul Ludovic Orban, miniştri, judecători ai Curţii Constituţionale, fostul preşedinte Emil Constantinescu, Custodele Coroanei române, Margareta, Principele Radu, reprezentanţi ai cultelor religioase, şefii SPP, STS, SRI şi SIE. De asemenea, printre invitaţi s-au numărat preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şeful Statului Major al Armatei, Daniel Petrescu, preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, preşedintele Consiliului Legislativ, Dragoş Iliescu, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

abonare newsletter