Politică

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne aproape de agricultorii din România și nu numai!

Grupul Partidului Popular European este cel mai puternic apărător din Parlamentul European al intereselor fermierilor.

În contextul viitorului Cadru Financiar Multianual, Grupul PPE subliniază necesitatea unei Politici Agricole Comune bine finanțate, a cărei pondere în bugetul total al UE ar trebui să fie cel puțin menținută pentru a se asigura că sectorul agricol este sustenabil din punct de vedere economic, răspunde cererii în creștere, oferă obiective ecologice și climatice și promovează creșterea economică și ocuparea forței de muncă în zonele rurale. Uniunea Europeană trebuie să contribuie la consolidarea competitivității agricole, la stabilizarea veniturilor și la reducerea decalajului dintre zonele rurale și zonele urbane.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte sectoare, Politica Agricolă Comună este aproape în exclusivitate europeană. Politica Agricolă Comună (PAC) a UE permite fermierilor europeni să producă produse alimentare de înaltă calitate și sigure la prețuri accesibile pentru peste 500 milioane de consumatori europeni. De asemenea, joacă un rol cheie în dezvoltarea economică a zonelor rurale și în utilizarea durabilă a resurselor naturale. Grupul PPE își asumă un angajament față de o Politică Agricolă Comună puternică, durabilă, competitivă și echitabilă astfel încât fermierii noștri să poată face ceea ce știu ei mai bine: să producă produsele noastre alimentare europene unice de înaltă calitate și să mențină zonele noastre rurale unice. Suntem de părere că noua Politică Agricolă a UE are nevoie de finanțare adecvată și de metode noi pentru a fi eficientă și durabilă. Noua PAC trebuie să se bazeze în continuare pe doi piloni: unul care este în întregime finanțat de UE pentru a garanta sprijin eficient pentru veniturile fermierilor noștri și al doilea care se bazează pe sprijin din partea autorităților naționale și regionale pentru a-și atinge obiectivele. Indiferent care va fi viitoarea arhitectură a noii PAC, fermierii europeni trebuie să poată accesa finanțarea UE mai ușor și cu birocrație redusă.


Sprijinul acordat fermierilor tineri pentru a asigura viitorul producției europene de alimente este fundamental pentru Grupul nostru. Protejarea investițiilor pe termen lung împotriva fluctuațiilor de preț care le amenință venitul este vitală pentru a încuraja generația nouă să activeze în acest sector.

În plus, fermierii europeni au nevoie de protecție împotriva practicilor de comerț neechitabile din lanțul de aprovizionare cu alimente. Concentrația de putere la nivelul cumpărătorului a avut drept rezultat o situație neechitabilă în care fermierii au mai puțină influență pe piață și sunt supuși practicilor care le reduc adaosurile până când sunt excluși de pe piață. Grupul Partidului Popular European a inițiat o lege nouă care va permite fermierilor să facă reclamații, în privat, atunci când consideră că persoanele care cumpără se angajează în practici de comerț neechitabil.


Procedurile de evaluare și autorizare pentru pesticide trebuie să fie îmbunătățite, iar valoarea și autoritatea instituțiilor științifice trebuie protejate. În acest mod, vom putea furniza fermierilor siguranță, întrucât aceștia se bazează pe pesticide legale, sigure și fiabile.

Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European

abonare newsletter