Politică

După ce nu a votat moțiunea de cenzură, Dohotaru este pus la zid pentru criticile aduse lui Dan Barna

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru, ex-USR, a comentat dezvăluirile făcute de Rise Project despre candidatul USR la alegerile prezidențiale, Dan Barna.

După ce nu a votat moțiunea de cenzură, Dohotaru este pus la zid pentru criticile aduse lui Dan Barna După ce nu a votat moțiunea de cenzură, Dohotaru este pus la zid pentru criticile aduse lui Dan Barna

„Dacă un lider PSD făcea ce face firma lui Dan Barna, lumea striga deja în stradă că a furat de la săraci”, afirmă Dohotaru. Dan Barna a fost subiectul unei ample anchete în care sunt prezentate afacerile cu fonduri europene pe care liderul USR le-a făcut înainte să intre în politică. „Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, notează jurnaliștii de la Rise Project.

„Cum sunt standarde duble de judecată, există doar corupții «lor», nu și ai «noștri». În ziua în care Barna a devenit președintele USR, eu mi-am dat demisia din partid pentru că valorile lui contraveneau flagrant principiilor mele și ideilor pe care USR s-au fundamentat: cinste, competență, moralitate, anti-corupție. Mi s-a cerut instant demisia, dar nici unul din moraliști fanatici de atunci nu îi cere demisia lui Dan Barna de la conducerea USR pentru că o bună parte din USR, cățărată pe valul #nuiepsd, e prea tribală ca să aibă o judecată proprie”, a punctat, pe Facebook, deputatul clujean.


Doar că, după ce a decis să nu voteze moțiunea de cenzură, Adrian Dohotaru s-a ales cu câteva mesaje dure din partea internauților. „Dacă mergeai să votezi moțiunea, poate luam în serios ce spui, dar mi se pare maximă ipocrizie să mai dai acum cu noroi după ce te-ai vândut mafioților”, „Te râcâie rău? Ești un impostor, renunță la un post ce nu ți-a fost adresat direct!”, „Impostorii au păreri, ce glumă proastă”, „Tu încă mai ești în parlament, trădătorule?” sau „Tu aperi corupția și imbecilitatea prin vot, și mai ai tupeul să te exprimi?” sunt doar câteva dintre reacțiile ostile.

Dohotaru îl acuză pe Barna de o corupție „modernă”

În replică, Adrian Dohotaru afirmă că Dan Barna anunță „un nou tip de corupție” – revolving door (n.red. ușa rotativă) corruption – despre care „avertizează de ceva vreme”: este o corupție „mai subtilă, corupția post-PSD”. În cazul liderului USR, susține parlamentarul clujean, fondurile europene pentru săraci ar fi fost deturnate „în beneficiul său, al familiei, al prietenilor sau al oamenilor de afaceri din jurul său”.


„Este o corupție prin care, în lipsa reglementării variilor conflicte de interese dintre public și privat, persoane cu acces la fonduri sau funcții publice deturnează resurse și reglementează pentru interese de grup restrâns. Prin ușa rotativă, centrează și apoi tot ei dau cu capul. Cazul clasic în vest e corporatistul care intră la guvern și legiferează în sprijinul corporației la care se întoarce”, a punctat Adrian Dohotaru.

„Sunt oameni care nu mai sunt în USR de mai mult de doi ani. Și nu e întâmplător lucrul acesta. Sunt oameni care nu mai au în momentul acesta nicio legătură cu USR. Sunt independenți care au optat să-ți vândă conștiința, să facă un troc, știm situația domnului Dohotaru, Dohotaru l-a convins pe domnul Cuc să îi semneze un ordin de ministru, că pe un lac din Cluj nu vor mai merge ambarcațiuni cu motor. Și a făcut un troc clasic, aș spune, de vot cumpărat”, a declarat Dan Barna, despre Adrian Dohotaru.

abonare newsletter