Politică

Președintele nu mai vrea PSD-iști la guvernare: „Ne îndreptăm spre un guvern politic PNL!”

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Partidului Social Democrat (PSD) „să nu cheltuie banii românilor” în timpul guvernării interimare, menţionând totodată că în perioada următoare nu vor exista tăieri de salarii şi pensii.

Președintele nu mai vrea PSD-iști la guvernare: „Ne îndreptăm spre un guvern politic PNL!” Președintele nu mai vrea PSD-iști la guvernare: „Ne îndreptăm spre un guvern politic PNL!”

„Este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Şi în acest context este important de subliniat şi avertizez PSD-ul să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat. Este nevoie de un guvern, urgent, care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie.

Aici vreau să fac o afirmaţie şi ştiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii. Şi spun acest lucru pentru a contrazice o afirmaţie mincinoasă a pesediştilor. Vreau să repet: nu vor exista tăieri de salarii şi pensii”, a precizat preşedintele Iohannis, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.


Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că este în favoarea alegerilor anticipate, dar numai după prezidenţialele din noiembrie. Constituţia nu favorizează alegerile anticipate, a explicat președintele, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

„Personal, eu sunt în favoarea alegerilor anticipate, dar după prezidenţiale. Vreau să explic puţin de ce fac această remarcă. Constituţia României nu favorizează alegeri anticipate. Ele se realizează foarte greu şi numai cu acordul şi sprijinul concret al unei majorităţi. (...) Sunt dispus să mă implic, după alegerile prezidenţiale, într-o discuţie aşezată, onestă cu toate partidele politice, pentru a găsi cea mai bună soluţie”, a declarat şeful statului.


Preşedintele a menţionat că, dacă în Parlament ar cădea succesiv două propuneri de Guvern, actualul Cabinet, condus de Viorica Dăncilă, ar rămâne în funcţie. Anterior, Iohannis a avut consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Până marți, Iohannis promite un nou premier

Klaus Iohannis a declarat că „este nevoie de un guvern de tranziţie”, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posibilitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL. El a anunţat că cel mai târziu marţi va desemna un premier.


„PSD a confirmat că nu a înţeles nimic din evoluţia politică şi din dorinţa românilor, au lipsit de la consultări. Au lipsit nemotivat, adică au chiulit. Acum e nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, un guvern pe care l-am numit un guvern de tranziţie, fiindcă, indiferent dacă vom avea sau nu anticipate sau alegeri la termen, va fi un guvern care va fi în funcţie o perioadă relativ scurtă. (...) Orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist este o zi pierdută pentru România şi pentru români. Vreau să lămuresc un lucru din capul locului.

Eu prefer un guvern politic şi nu voi căuta altă soluţie decât un guvern politic. (...) PNL a spus foarte clar şi răspicat că e dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat şi se anunţă un parcurs dificil. Toate celelalte formaţiuni au afirmat că vor sprijini într-o formă sau alta o astfel de abordare. Aşa că de pe acum deja este destul de clar că ne îndreptăm înspre un guvern PNL sau în jurul PNL”, a afirmat preşedintele Iohannis, la finalul consultării cu cu partidele politice.


El a spus că este nevoie urgent de un guvern „care asigură corectitudinea organizării alegerilor prezidenţiale”. Iohannis a precizat că intenţionează să facă cel târziu marţi o desemnare a unui prim ministru, subliniind că nu va fi „un personaj din PSD”.

„Avem nevoie urgent de un guvern care asigură corectitudinea organizării alegerilor prezidenţiale, este nevoie de un guvern care pregăteşte bugetul pentru anul viitor, pentru 2020, este nevoie de un guvern care închide cu responsabilitate bugetul pe anul 2019. Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate şi marţi, într-o formulă mai restrânsă, pentru a clarifica ce trebuie făcut şi de ce trebuie făcut.


Însă, vreau să ştie toată lumea că intenţionez să fac repede o desemnare. Luni, cel târziu marţi, voi desemna un prim ministru care va veni în Parlament cu o propunere de Guvern. Contextul desemnării să fie foarte clar: nu voi desemna un personaj din PSD, nu voi desemna pesedişti pentru guvernare”, a adăugat șeful statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter