Politică

„Suntem abonaţi la crize şi lucrul acesta e dezastruos!”. Theodor Paleologu (PMP) propune modificări importante: „Trebuie redus drastic numărul de parlamentari şi modificată Constituţia”.

Theodor Paleologu a vorbit vineri, la Cluj, despre candidatura la alegerile prezidenţiale şi despre planurile pe care le are: modificarea Constituției, a sistemului electoral și reducerea numărului de parlamentari.

Candidatul Partidului Mişcarea Populară, Theodor Paleologu, a vorbit la Cluj despre problemele existente în Constituţia României, care produc conflicte pe scena politică, dar şi despre numărul prea mare de parlamentari. „Suntem abonaţi la crize şi lucrul acesta e dezastruos.”, spune Paleologu. El a mai menţionat că preşedintele ţării ar trebui să aibă dreptul de a dizolva Parlamentul, că trebuie redus numărul de parlamentari, că este nevoie de un alt sistem electoral şi că ar trebui dezbătută inclusiv forma de guvernământ.

„Am un singur lucru de spus despre criza din politica românească. E un lucru dezastruos că ne confruntăm cu astfel de momente. Ambele părţi (Președinția și Guvernul - n.r.) sunt conflictuale şi combatante, dar dincolo de tot este vorba de Constituţie. Constituţia ţării produce astfel de bătălii pentru că a fost copiată după modelul francez, dar copiată greşită. Convingerea mea fermă este că majoritatea românilor îşi doresc ca preşedintele să fie ales de tot poporul. Preşedintele trebuie să aibă nişte atribuţii logice prin care să poată, de exemplu, organiza alegeri anticipate", a spus Theodor Paleologu.


Candidatul PMP îşi doreşte să reducă numărul de parlamentari, fiind de părere că numărul de 465 de parlamentari este unul prea mare pentru ţara noastră.

„E nevoie să reducem drastic numărul de parlamentari. Cred că este nevoie de un alt sistem electoral. Trebuie să renunţăm la sistemul electoral cu liste închise. Avem nevoie de o schimbare radicală a regimului nostru politic", a completat Paleologu.


Candidatul PMP la prezidenţiale crede că e nevoie de o dezbatere privind modificarea Constituţiei şi de o reformare a sistemului politic din România, tocmai pentru a fi evitate crizele politice, precum cea existentă acum.

„Trebuie vorbit despre Constituţie, este una dintre temele pe care le propun, o discuţie cât mai largă privind Constituţia, să ne decidem dacă dăm mai multă autoritate preşedintelui sau să avem o pură republică parlamentară. Este o dezbatere care trebuie avută", a spus Theodor Paleologu, vineri, la Cluj.

abonare newsletter