Politică

Cine va reprezenta Clujul la Bruxelles? SONDAJUL care arată componența viitorului Parlament European.

În viitorul Parlament European, ce va fi ales în 26 mai, România va trimite 33 de deputați. Cui vor fi repartizate mandatele?

Un studiu realizat de Unitatea de monitorizare a opiniei publice din Parlamentul European și Kantar Public estimează că cele 33 de mandate de europarlamentar vor merge către 7 partide, un al optelea (PMP) fiind foarte aproape de a îi fi alocat un mandat la alegerile din 26 mai.

Analiza, pe care experții Parlamentului European o definesc drept "un exercițiu de alocare estimativă a viitoarelor mandate, pe baza sondajelor cu privire la intențiile de vot din fiecare stat membru", arată că în viitorul legislativ european, România va fi reprezentată de 11 deputați PSD, 9 PNL, câte 3 de la ALDE, USR și Pro România, respectiv câte 2 de la PLUS și UDMR. PMP este foarte aproape de un mandat, în marja de eroare a sondajelor.


Procentual, partidele aflate în cursa electorală ar fi obținut în ziua sondajelor următoarele rezultate:

PSD 27,8% (INSCOP), 32,0% (CURS), 29,9% (media) 11 mandate


ALDE 9,2% (INSCOP), 9,0% (CURS), 9,1% (media) 3 mandate

PNL 26,7% (INSCOP), 22,0% (CURS), 24,4% (media) 9 mandate


UDMR 5,1% (INSCOP), 5,0% (CURS), 5,1% (media) 2 mandate

USR 10,0% (INSCOP), 8,0% (CURS), 9,0% (media) 3 mandate


PLUS 7,0% (INSCOP), 5,0% (CURS), 6,0% (media) 2 mandate

Pro România 6,6% (INSCOP), 9,0% (CURS), 7,8% (media) 3 mandate


PMP 4,4% (INSCOP), 5,0% (CURS), 4,7% (media) niciun mandat, în marja de eroare

alții 3,2% (INSCOP), 5,0% (CURS), 4,1% (media)

Pentru realizarea estimării, au fost folosite două sondaje realizate în România, în luna februarie (un sondaj INSCOP, pe 1.080 de repondenți, publicat în 10 februarie, respectiv un sondaj CURS, pe 1.067 de repondenți, publicat în 12 februarie).

Numărul mandatelor a fost estimat prin repartizarea voturilor ce ar fi fost obținute de partidele aflate la momentul studiului în intențiile de vot ale românilor.

Aceate estimări trebuie interpretate ca "o imagine a situației politice actuale reprezentate în sondajele cu privire la intențiile de vot", explică autorii studiului. Ei subliniază că niciun sondaj de opinie nu a fost comandat de Parlamentul European și că au fost folosite doar analize publicate de institute recunoscute în fiecare stat membru.

abonare newsletter