Politică

Clujeanca Hegedüs Csilla, doar a treia pe lista UDMR. Un actual europarlamentar, „scos din joc” pentru euroalegeri

Winkler Gyula, Vincze Lóránt, Hegedüs Csilla, Oltean Csongor şi Sógor Csaba sunt, în ordine, primii cinci candidaţi pe lista UDMR pentru alegerile europarlamentare, în urma deciziei de vineri a Consiliului Permanent al Uniunii.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Cluj-Napoca, că rezultatul a fost stabilit prin votul secret al celor 33 de membri ai Consiliului Permanent.

„A fost important să facem o analiză echilibrată, fiindcă toţi cei cinci candidaţi sunt extrem de buni, pregătiţi pentru această funcţie, de aceea am avut şi o misiune dificilă; fiecare dintre ei are o experienţă politică destul de serioasă în diferite poziţii în politică, în administraţie”, a spus Kelemen Hunor.


Sógor Csaba, scos din cursă

În urma votului, Winkler a obţinut 22 „pentru”, Vincze 20, Hegedüs 22, Oltean 17 şi Sógor 16. Astfel, în condițiile în care UDMR mizează tot pe două locuri eligibile, actualul europarlamentar Sógor Csaba pare să părăsească Parlamentul European și fotoliul de eurodeputat, ocupat încă din 2007. Kelemen Hunor a recunoscut că speră ca UDMR să obţină măcar două sau chiar trei locuri la alegerile europarlamentare, în funcţie de mobilizarea electoratului.

Astfel, șansele clujencei Hegedüs Csilla atârnă de voturile comunității maghiare. Părerile sunt împărțite, iar Uniunea, fiind supusă unor critici dure din partea electoratului, pare să piardă teren în ochii maghiarilor, nemulțumiți de alianța cu PSD-ALDE, bazată pe interes. Fost ministru și secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Hegedüs, 51 de ani, este vicepreședinte executiv al UDMR, respectiv președintele Organizației de Femei UDMR. Este economist licențiat la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice, cu studii efectuate la Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Cluj-Napoca.


Cine sunt ceilalți candidați UDMR?

Winkler Gyula – De profesie inginer și economist, Winkler, 54 de ani, este eurodeputat din partea UDMR încă din 2007. Președintele UDMR Hunedoara a fost membru al Guvernului României între 2004 şi 2007, în cadrul căruia a deţinut portofoliul de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, precum şi pe cel de ministru delegat pentru Comerţ în Ministerul Economiei şi Comerţului.

Vincze Lóránt – Născut la Târgu-Mureș, Vincze, 41 de ani, a studiat jurnalism la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, urmat de un master în administrație publică. Este președintele Uniunii Federative a Naționalităților Europene (FUEN).


Oltean Csongor – Președintele organizației de tineret MIÉRT este cel mai tânăr candidat, 30 de ani, și este consilier județean în cadrul CJ Harghita.

Sógor Csaba – Europarlamentar din 2007, politicanul originar din Arad, fost preot, 54 de ani, și-a pus în cap opinia publică după declarațiile în Comisia LIBE privind candidatura Laurei Codruța Kövesi la șefia Parchetului European.

Ultimele Stiri
abonare newsletter