Politică

O militantă romă de la Pata Rât deschide lista la europarlamentare pentru Demos

Partidului Democraţiei şi Solidarităţii - Demos a decis să ofere prima poziţie din lista pentru alegerile europarlamentare unei activiste rome pentru drepturile omului, care locuieşte de şapte ani la Pata Rât, în apropierea rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca.

Candidatura Lindei Greta Zsiga, de 37 de ani, a fost anunţată, joi, de purtătorul de cuvânt al Partidului Democraţiei şi Solidarităţii - Demos, Claudiu Turcuş, în cadrul unei conferinţe de presă organizată în apropierea rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât.

"Lista Demos pentru Parlamentul European are 12 persoane şi este una de oameni, nu de CV-uri, fiind deschisă de Linda Greta Zsiga, activistă pentru locuire, care a fost evacuată împreună cu familia ei de pe str. Coastei din Cluj-Napoca. O perioadă a locuit în Pata Rât. Demos a devenit în 2016 o platformă civică, iar în septembrie 2018 a devenit un partid politic care luptă pentru echitate socială. Suntem prezenţi în 20 de oraşe din România şi din afara ţării şi ne propunem să construim o alternativă politică de stânga", a spus Claudiu Turcuş.


La rândul ei, Linda Greta Zsiga a declarat că face parte dintre cei care, în decembrie 2010, a fost evacuată, alături de alte 76 de familii, din casa în care locuia şi mutată, în condiţii de ger, la minus 20 de grade, la Pata Rât.

"Din experienţa mea de activistă, am constatat că fenomenul evacuărilor forţate, întâlnit peste tot în România, îi vizează îndeosebi pe romi care sunt mutaţi de către autorităţi la periferia oraşelor şi ajung să nu mai aibă acces la servicii de bază, ca educaţia, sănătatea sau transportul. În toată România există oameni săraci, care nu au acces la locuinţe decente şi nici acces la servicii publice. Pe acei oameni vreau să-i reprezint, pe acei oameni care se simt deznădăjduiţi, care simt că nu mai au salvare, care simt că nu există nimeni care să le rezolve problema. Cred că avem nevoie de decizii politice, nu doar la nivel naţional şi local, ci şi la nivel european, pentru a rezolva aceste probleme locative. Chiar dacă nu am facultate, am o experienţă care le cuprinde pe toate, am experienţă de viaţă", a spus Zsiga.


Ea a spus că îşi doreşte ca în Parlamentul European să continue lupta pentru dreptul tuturor oamenilor la o locuinţă, indiferent de etnie sau de condiţia socială.

"Îmi doresc să transpun în politici publice aceste probleme insuficient dezbătute în România şi la nivelul întregii Europe. Voi lupta pentru oprirea evacuărilor forţate, pentru dreptul la locuire, pentru creşterea stocului de locuinţe sociale publice, pentru reglementarea costurilor locuinţelor şi chiriilor aşa încât categoriile sociale defavorizate să poată avea acces la ele", a mai spus Linda Greta Zsiga.


Partidul Democraţiei şi Solidarităţii - Demos şi-a anunţat, joi, lista candidaţilor în alegerile pentru Parlamentul European, împreună cu Manifestul politic.

"Construim o forţă politică care să lupte pentru bunăstare, democraţie şi solidaritate, împotriva inegalităţii şi a sărăciei, a naţionalismului şi a marilor interese de afaceri ce ameninţă viitorul Uniunii Europene", se arată în manifestul Partidului Demos.


Temele majore pe care Demos le susţine în campania pentru europarlamentare se numără: apărarea drepturilor angajaţilor şi ale persoanelor marginalizate social; o economie europeană bazată pe cooperare şi nu pe competiţie; protecţia mediului; reorientarea Politicii Agricole Comune pentru a sprijini ţăranii, producătorii medii şi mici şi cooperativele; protejarea drepturilor şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

abonare newsletter