Politică

Atac frontal la Boc pe tema metroului: „Multe vorbe, zero fapte! Unde sunt japonezii?”

Cel mai important proiect pentru infrastructura Clujului, introducerea metroului în zona metropolitană pentru descongestionarea traficului și dezvoltarea orașului în următoarele decenii este motiv de harță între liderii politici locali.

„Pentru realizarea proiectului este nevoie de un plan complex de la A la Z și de pași concreți realizați în fiecare an, nu de vorbe aruncate în vânt precum japonezii sunt interesați de introducerea metroului în Cluj”, susține liderul PSD Cluj, Horia Nasra. Deputatul este de părere că, în ultimul an, nu s-a concretizat nimic din acest proiect și vine cu propuneri pentru primarul Emil Boc și pentru Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.

Nasra cere „discuții sincere”

Horia Nasra solicită constituirea unei „Comisii speciale pentru proiectul introducerii metroului în Cluj”, pentru a colecta informaţii şi pentru a cunoaşte experienţa altor proiecte similare, pentru a asigura o informare completă a clujenilor cu privire la proiect şi pentru a superviza etapele proiectului. De asemenea, acesta susține alocarea unei sume importante din bugetul municipiului pe anul 2019, în condițiile în care „Primăria are un plan concret și coerent pentru acest proiect”.


Deputatul PSD susține în continuare că „se evită o discuție sinceră și productivă despre zona metropolitană”. De asemenea, Nasra dorește discuții în cadrul asociațiilor metropolitane cu primarii din zona metropolitană. „Trebuie să oprim filosofia de tipul municipiul se dezvoltă și restul nu contează.. Cu siguranță că și localitățile Gilău, Baciu, Apahida și Jucu trebuie să fie incluse în acest proiect, introducerea metroului în Cluj”, scrie liderul PSD Cluj, într-un comunicat de presă.

Comparații ironice cu Someșul navigabil

Nasra este de părere că utilitatea unor Park and Ride-uri în zonele Gilău și Jucu (legătura cu Autostrada Transilvania, respectiv legătura cu platforma industrială TETAROM) trebuie analizată.


„Parteneriatul Boc-Tișe cu privire la construirea unui Park and Ride pe un teren al aeroportului este la fel de realizabilă precum Someșul navigabil de la Cluj-Napoca la Dej, propus de Tișe în urmă cu șapte ani. Emil Boc și consilierii locali trebuie să lămurească o confuzie apărută în comunitatea noastră. Unde este granița dintre proiectele tren metropolitan și introducerea metroului în Cluj? Sunt realizabile amândouă sau doar unul? Dorește Executivul Primăriei să unească cele două proiecte? Cei din Primărie sunt datori cu un răspuns clar pentru că în ultimul an, declarațiile au ținut loc faptelor”, se mai arată în comunicatul lui Nasra.

Comparații cu Lille și Brescia

Președintele PSD Cluj îi solicită primarului, după consultarea colegilor din zona metropolitană, să prezinte modalitatea de finanțare a proiectului. Acesta oferă exemplele Lille (Franța) și Brescia (Italia) și cere mai multă transparență din partea autorităților locale.


„Precum într-un caz similar, sistemul de metrou din Lille, reprezentanții primăriei trebuie din timp să realizeze o hartă de trafic cu puncte de aglomerație și alte detalii tehnice în contextul pregătirii proiectului. În anii ’70, având în vedere blocajele traficului din Lille, municipalitatea a realizat un plan și o hartă cu privire la descentralizarea orașului, aceasta stând la baza introducerii sistemului de metrou în Lille. Solicit organizarea unor dezbateri care să clarifice posibilele puncte gri ale proiectului şi care să înlesnească accesul reprezentanţilor administraţiei locale şi a cetăţenilor la informaţia specifică. De exemplu, în Brescia, între anii 1996 și 1997 au fost organizate o serie de evenimente care pregăteau forma embrionară a proiectului dedicat traficului subteran din Brescia”, scrie deputatul.

Boc vs. Nasra, „demagogie” vs. „bună-credință”

În aprilie 2018, Emil Boc dezvăluia că există câteva firme din Japonia interesate de construirea metroului la Cluj-Napoca.


„În afară de București nu a mai făcut nimeni metrou în țara asta și nu e ușor să găsești specialiști. Avem niște japonezi interesați să poarte o discuție cu Primăria. O să programăm o întâlnire cu ei. Ne-au trimis o scrisoare de intenție pentru a discuta despre posibilitatea unui viitor metrou la Cluj. Noi i-am invitat să vină la o discuție”, declara, la acea vreme, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Nu este prima oară când Horia Nasra îl atacă pe Emil Boc pe tema metroului. În urmă cu câteva săptămâni, președintele PSD Cluj spunea că edilul „omoară proiectul metrou Cluj prin faptul că nu comunică cu primarii din comunele limitrofe, pentru că este demagog şi nu vine cu japonezii, americanii sau cu cei anunţaţi anul trecut”. În replică, primarul a declarat că „respectivii colegi (n.r. Nasra și consilierul local Dan Morar) au un interes de bună-credință, vor să se dezvolte orașul”. Acesta dădea asigurări că, în urma unei „bune comunicări cu toți primarii din zonă”, au fost aprobate deja hotărârile de consiliu local pentru implementarea trenului metropolitan în toate cele șapte unități – Cluj-Napoca, Gilău, Apahida, Florești, Baciu, Jucu și Bonțida.

abonare newsletter