Politică

Boc despre incidentele violente de la București: “Clar că acolo erau bătăuși de profesie”

Fostul premier Emil Boc a comentat luni incidentele de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei precizând că autoritățile statului trebuie să dea mai multe răspunsuri. Boc i-a lăudat, în schimb, pe organizatorii protestelor de la Cluj.

“În primul rând, aș vrea să îi felicit pe clujeni și pe cei care au organizat la Cluj activitățile care au vizat libertatea de exprimare și mitingurile desfășurate pentru modul impecabil în care s-au desfășurat evenimentele. Respect față de drepturile și libertățile cetățenilor, respect față de libertatea de exprimare, atitudine corectă și profesionistă a tuturor autorităților statului, astfel încât cetățenii să își poată exprima în manieră liberă într-un context pașnic punctele de vedere într-o societate democratică. Felicit Clujul pentru atitudinea corectă exprimată. Nu a fost niciun incident și a arătat respectul deplin față de dreptul cetățeanului la libertatea de exprimare. Clujul a fost la înălțimea așteptărilor”, a spus primarului Clujului la un post de radio.

Fostul premier este de părere că în mijlocul manifestanților de la București se aflau și “bătăuși de profesie”.


“În privința mitingului de la București, am apreciere și respect față de oamenii din diaspora, față de românii noștri, care pe banii lor, pe zilele lor de concediu, au făcut atât amar de drum din toate colțurile Europei să vină în țară pentru a-și exprima într-o societate democratică un punct de vedere, oricare ar fi, el trebuie să fie respectat. Un lucru trebuie să fie sfânt și clar: libertatea de exprimare nu poate fi reprimată, îngrădită în condițiile legii. În al doilea rând, sunt multe întrebări care își așteaptă răspunsul. Mă refer la ziua de 10 august, aici e foarte clar că autoritățile statului trebuie să dea răspunsurile pe care le așteaptă opinia publică: cum a fost posibil să se infiltreze persoane violente, cunoscute prin antecendentele lor în mijlocul manifestanților, în mijlocul unei demonstrații pașnice anunțate ca atare, dacă s-a știut acest lucru de ce nu s-a intervenit, dacă nu s-a știut, de ce nu s-a știut, dacă au fost elemente violente de ce nu au fost extrase dintre manifestanți, trebuie verificat ordinul semnat de prefect pentru intervenția în forță, dacă el a respectat cerințele prevăzute de lege, proporționalitatea și gradualitatea, dacă s-a justificat agresivitatea asupra unor persoane care nu reprezentau pericol public. Era clar acolo că erau bătăuși de profesie. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu am avut un deces. Putea fi iminent. Atunci era extrem de grav. Dacă a existat exces de autoritate, acel exces trebuie sancționat”, a  mai spus Boc.

În perioada mandatului lui Boc, românii au ieșit masiv în stradă și au existat chiar și confruntări cu forțele de ordine, într-o încercare eșuată de a-l demite pe Raed Arafat. Cu ocazia acestor proteste, din ianuarie 2012, Emil Boc a demisionat.


Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat luni că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

Procurorul a mai subliniat că vor fi audiaţi toţi cei care au fost implicaţi în violenţe, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toţi cei despre care există indicii şi presupuneri rezonabile că au acţionat în afara îndatoririlor de serviciu. (...) Vreau să asigur opinia publică de faptul că ne vom face datoria şi asigur că până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare. Toţi cei care sunt în activitate şi se află la sediu (lucrează la anchetă, n.r.)”.


De asemenea, procurorii au solicitat, atât de la Jandarmerie, cât şi de la presă, înregistrări din seara protestului de 10 august din Piaţa Victoriei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter