Politică

Pierdem finanţarea europeană pentru Spitalul Regional de la Cluj? Ministrul Sănătăţii: Nu am reuşit să recuperăm toată întârzierea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, la sfârşitul acestui an, vor fi încheiate studiile de fezabilitate pentru cele trei spitale regionale care se vor construi la Iaşi, Cluj şi Craiova. Fiecare dintre aceste unităţi medicale va avea între 800 şi 900 de paturi.

sursa foto Ziua de Cluj

"Pot să spun cu certitudine că, în acest moment, am convingerea că aceste spitale se vor face pentru că toată lumea îşi doreşte acest lucru. Studiile de fezabilitate vor fi gata în trimestrul patru al acestui an şi vor fi depuse la Bruxelles. (...) În afară de design-ul spitalelor, avem nevoie şi de partea de utilităţi, lucru care presupune implicarea autorităţilor locale, având în vedere că partea de infrastructură, drumuri, utilităţi ţine de administraţiile locale", a explicat Sorina Pintea pentru Mediafax.

Infrastructura din zonele respective este una de o importanţa majoră, care trebuie să se dezvolte în acelaşi timp cu spitalele.


"Este obligatoriu ca infrastructura din acele zone să fie gata pentru că în momentul în care spitalul intră în funcţiune, trebuie să aibă şi utilităţile funcţionale, deci se merge în paralele, inclusiv drumurile. Se fac PUZ-urile, extinderi de PUZ, aşa cum este cazul celui de la Cluj. Există nişte planuri foarte bine stabilite, deci, sunt lucrări care vor merge în paralel cu construcţia spitalelor", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În acest sens, vineri după-amiază, Sorina Pintea a avut o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor implicate şi cu şefii consiilor judeţene unde vor fi construite spitalele pentru a înaita lucrările pentru acest proiect.


Şi premierul Viorica Dăncilă a făcut apel, săptămâna trecută, către conducerile judeţelor Iaşi, Cluj şi Dolj pentru implicarea în construirea celor trei spitale

„O situaţie particulară o reprezintă spitalele regionale. M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor - şi aici mă refer la Cluj şi la Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament, PUZ-uri şi alte obiective”, a spus, săptămâna trecută, Dăncilă.


"Noi am creionat structura celor trei spitale regionale, care vor avea fiecare între 800 şi 900 de paturi, în funcţie de masterplanul de servicii medicale din zonele respective. Spitalul regional este un spital clinic, care cuprinde o structură de specialităţi diverse pentru a deservi ceea ce nu pot rezolva spitalele judeţene, cu o platformă de investigaţii complexe", a adăugat Pintea.

În ciuda eforturilor care se fac în acest moment, comisarul european Corina Creţu s-a arătat "îngrijorată" de situaţia actuală.


„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale (Iaşi, Craiova, Cluj – n.r) este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”, a declarat Creţu, săptămâna trecută, potrivit unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisie Europene în România.

În vara anului trecut, fostul ministrul al Sănătăţii, Florian Bodog declara, în prezenţa comisarului european, că studiile de fezabilitate pentru aceste spitale vor fi gata până în luna martie a acestui an, ceea ce nu s-a întâmplat, riscând ca statul să pierdă finanţarea europeană.


"Nu am reuşit să recuperăm toată întârzierea, dar suntem, totuşi, în nişte limite rezonabile, adică, nu vom pierde banii, ceea ce este foarte important în acest moment. Parţial, finanţarea este oferită prin Programul Operaţional Regional şi nu am recuperat în totalitatea întârzierile, dar ne mişcăm destul de repede", a subliniat Sorina Pintea.

Pe lângă întârzierile înregistrate de luni bune, construcţia spitalelor este presată şi de un termen limită. Recepţia acestor spitale regionale trebuie să fie făcută până în anul 2023, atunci când se va face ultima cerere de plată, aceasta fiind una dintre condiţii atunci când s-au negociat banii europeni.

Întrebată ce se va întâmpla dacă România nu va respecta angajamentul în acest sens, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Nu cred că se pune problema la modul acesta. (...) Avem foarte mare nevoie de aceste spitale, încă din momentul în care au fost proiectate şi s-au făcut primele studii de fezabilitate, s-a ajuns la concluzia că este nevoie. Actul medical nu constă doar în priceperea şi empatia medicului, ci trebuie să fie un complex de împrejurări care oferă un act medical de calitate. În acest moment, avem nevoie de aceste spitale tocmai pentru asta. Acum este foarte important că toată lumea, tot spectrul politic a înţeles că avem nevoie de aceste spitale".

Pentru construcţia acestor spitale, este nevoie de o investiţie de 300 de milioane de euro, dintre care, 150 de milioane de euro vor fi bani care vor veni de la Comisia Europeană, dar după ce România va prezenta studiile de fezabilitate pentru fiecare spital în parte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter