Politică

USR cere buget participativ pe sume mai mari și cu deliberări

USR Cluj consideră eronată abordarea în care un singur cetățean face propunerea de investiție.

USR cere buget participativ pe sume mai mari și cu deliberări  Elek Levente liderul USR USR cere buget participativ pe sume mai mari și cu deliberări Elek Levente liderul USR

Bugetul participativ (BP) este un mecanism transparent de alocare a fondurilor și un instrument anti-corupție eficient dacă cetățenii sunt consultați pe proiecte mai mari de infrastructură, atrag atenţia reprezentanţii USR Cluj.  

„Bugetul participativ, un instrument eficient dar inedit în administrația din România, începe să prindă contur și în administrația clujeană grație inițiativelor societății civile, dar și a unor propuneri venite din USR. Deși în alte țări acest mod de finanțare a proiectelor locale din bani publici este utilizat cu succes, la noi încă este privit cu reținere.  Sper ca si administrația locală să aprecieze acest demers și să contribuie la extinderea lui în afara mediului online, prin deliberări și buget mai mare”, a declarat  Levente Elek, președinte interimar USR și președinte al filialei locale.


Clujenii au propus în luna august aproape 350 de proiecte pentru procesul de buget participativ de 2 milioane de euro, mai amintesc reprezentanţii USR.

USR Cluj susține amenajarea celui mai mare spațiu public din oraș

Astfel, USR propune îmbunătățiri ale procesului prin întâlniri cu cetățenii și încurajarea depunerii unor proiecte, prin propuneri de dezbateri publice și prin reguli clare de a formaliza BP la nivel local și național pentru a avea un mecanism mai performant decât cel actual.


Reprezentanţii Uniunii arată că bugetul participativ este o revendicare de 5 ani a societății civile, până acum neadoptată complet, prin care cel puțin 5% din bugetul orașului este distribuit prin mecanisme deliberative, de co-decizie civică, atât la nivel de cartier, dar și folosind instrumente digitale.

Amenajarea unor porțiuni din Parcul Est apare ca propunere cetățenească în cadrul bugetului participativ.


USR Cluj susține amenajarea celui mai mare spațiu public din oraș, un parc de peste 60 de hectare care înglobează Baza Sportivă Gheorgheni, Parcul Iulius și Parcul Între Lacuri / Tulcea, dar și fauna și flora bogată a fostei pepiniere, lacurile și stufărișul.

De ce este nevoie de dezbatere

De asemenea, USR Cluj consideră eronată abordarea în care un singur cetățean face propunerea de investiție, fără ca proiectul să fie dezbătut în prealabil, atât în spațiul public, cât și în mediul digital, de alți clujeni. “Cum interacțiunea are loc, înainte de vot, între un individ cu o propunere și membri ai administrației locale există o asimetrie de informați și nu se asigură o procedură transparentă de deliberare. Experiența din Mănăștur a BP 2013 arată că atunci când cetățenii propuneau idei care nu erau pe placul administrației, acestea pur și simplu nu erau luate în considerație fără niciun fel de feedback”, mai spun reprezentanţii USR Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter