Politică

PSD şi-a dărâmat propriul guvern. Sociologul Ioan Hosu: „Este o premieră istorică”

PSD-iştii în frunte cu Liviu Dragnea şi împreună cu ALDE au reuşit să îşi dea jos propriul guvern şi nici măcar nu au avut nevoie de ajutorul altor formaţiuni politice pentru a strânge suficiente voturi.

PSD şi-a dărâmat propriul Guvern. Sociologul Ioan Hosu: „Este o premieră istorică” PSD şi-a dărâmat propriul Guvern. Sociologul Ioan Hosu: „Este o premieră istorică”

Nu mai putem avea încredere în judecata lui Dragnea

Social democraţii ar fi avut nevoie de 233 de voturi, însă au reuşit să îşi demită propriul guvern cu 241 de voturi. Gestul PSD-iştilor ne arată – potrivit sociologului clujean Ioan Hosu- că nu mai putem avea încredere în judecata liderului PSD Liviu Dragnea pentru că a creat neîncredere.  

„E o premieră istorică, toată lumea ştie asta, probabil şi în Europa. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva. E o noutate care de fapt ne spune ceva foarte important şi anume că nu mai putem avea încredere în judecata unui lider de partid (n.red Liviu Dragnea) care acum şase luni ne spunea că Grindeanu e cel mai frumos om pe care l-am întâlnit vreodată...


E un gest care creează neîncredere şi care va schimba percepţia publică românească, dar şi internaţională asupra României. Se sacrifică politici publice, acelea care sunt, pentru interese de natură personală. Gestul acesta îmi arată că în România contează în continuare confortul liderilor şi nu agenda publică. În anii 1990 Iliescu recurgea cu uşurinţă la mineriade pentru a păstra puterea, în 2017 nu ne interesează protestele sau ce spun oamenii, iar dacă cineva are impresia că un premier nu respectă poveştile discreţionare ale şefului, trebuie să plece. Este foarte grav.

Deja, de câteva zile vedem efectele economice, deprecierea leului de exemplu. Efectele sunt pe termen scurt, mediu. În continuare la absorbţia fondurilor europene suntem în aer, dar asta nu contează”, consideră Hosu.  


Dispuşi să se vândă rapid, cedează la presiuni

Demiterea propriului guvern ne arată că Dragnea a reuşit să mobilizeze acum şi parlamentarii, mai atrage atenţia Ioan Hosu.

„Nu contează efectele negative, important este că Dragnea a reuşit să negocieze, ceea ce face de 20 de ani, să îşi negocieze cu unii sau cu alţii tot ce are de negociat. Demiterea propriului guvern ne arată că în decembrie PSD a câştigat aproape un scor istoric, iar Dragnea a reuşit să mobilizeze acum şi parlamentarii, lucru care nu e foarte dificil pentru că cei de acolo seamănă unii cu alţii: dispuşi să se vândă rapid, să îşi schimbe tabăra, cedează la presiuni, este un peisaj destul de trist în PSD, iar noi plătim costurile.


De ce au făcut acest gest? de ce au vrut să schimbe guvernul?  Au recurs la acest gest pentru că centrul de putere Dragnea trebuia să se reafirme. PSD e un partid mare care se pare că nu poate gestiona curentele de opinie din interior, nu le poate integra şi toate aceste aspecte se răsfrâng în peisajul instituţional şi al statului român.

În ce priveşte eventuale reacţii, da, cred că vor fi, toată lumea va comenta însă o mobilizare cum a fost în iarnă, nu vom vedea, pentru că nu e acelaşi context. Cu siguranţă o să vedem din nou relaţii tensionate între Cotroceni şi Victoria”, crede Hosu. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter