Politică

LEGEA SALARIZĂRII unitare a fost adoptată de Senat, prima Cameră sesizată

Senatorii au adoptat marţi Legea salarizării unitare, în forma care a trecut de Comisia de muncă, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

LEGEA SALARIZĂRII unitare a fost adoptată de Senat, prima Cameră sesizată

Proiectul de lege a fost votat cu 85 de voturi "pentru", 12 abţineri şi 10 voturi "împotrivă".

"Legea era necesară pentru corectarea disfuncţionalităţilor din sitemul de salarizare care presupun: nu întotdeauna conducătorul instituţiilor are şi cel mai mare salariu. În baza de jos a piramidei, salariile sunt foarte mici, iar în vârf foarte mari. În acest sens, noua lege prevede următoarele: o diferenţă între administraţia centrală, cea teritorială şi locală, cu salariul cel mai mare pentru conducătorul de instituţie, corectarea disfuncţionalităţilor salariale pe principiul ”la muncă egală, salarii egale", la care se adaugă vechimea şi nivelul studiilor, spunea ministrul Muncii, Lia Vasilescu.


Senatorii au respins, în cadrul dezbaterilor din Comisia de muncă, un articol din lege care prevedea recalcularea pensiilor speciale şi militare, urrmând ca o lege separată să stabilească modalitatea de calcul. Ministrul Muncii a explicat că singura modificare de structură s-a făcut în privinţa salarizării din administraţia publică locală, ca un prim pas al descentralizării.

"Urmeazã ca salariile sã fie stabilite în funcţie de nomenclator şi ierahie de către consiliile judeţene şi locale prin hotărâri de consilii judeţene şi consilii locale. Atenţie, nu de primari sau de către preşedinţii de Consilii judeţene, ci de Consilii locale şi judeţene. (...) Impactul bugetar este de 32 de miliarde de lei până în anul 2020, de 43 de miliarde de lei până în anul 2022. Aici nu avem nicio problemă de comunicare cu MFP, aşa cum s-a sugerat. Am spus acelaşi lucru şi noi şi ministerul de Finanţe, încă de la început", a mai spus Vasilescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter