Politică

Victoria lui Emmanuel Macron ar putea pune punct tsunami-ului populist din Europa, care a ajuns și în SUA - Reuters

Tsunami-ul populist stârnit în Europa anul trecut de victoria taberei "Brexit" în Marea Britanie, care a trecut apoi oceanul până în Statele Unite, ar putea să fi dispărut duminică pe țărmurile Franței, odată cu victoria lui Emnanuel Macron în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unei analize Reuters, citată de HotNews.

În vârsta de 39 de ani și cu o experiență politică de doar 4 ani, Macron aduce o schimbare de generații și o pauză de la diviziunea stânga-dreapta care a definit politica franceză de peste o jumătate de secol, dar este de așteptat să se confrunte cu provocări formidabile ca președinte.

În ciuda performanței importante a liderului extremei drepte, Marine Le Pen, vestea cea mare este succesul lui Emmanuel Macron, un centrist independent care a mers către victorie cu o campanie în care a îmbrățișat globalizarea, imigrația și Uniunea Europeană.


Sondajele sugerează o victorie clară a lui Macron în fața lui Le Pen în cel de-al doilea tur al alegerilor, din 7 mai.

Dacă acest lucru se va întâmpla, Macron ar putea deschide ușa unor reforme ambițioase în economia franceză, dar și în zona euro, în urma unui compromis cu Germania.


Este însă de așteptat ca Macron să se confrunte cu provocări formidabile ca președinte. Aproape jumătate dintre alegătorii francezi au optat pentru candidații extremisti - de la dreapta sau stanga spectrului politic. Este puțin probabil ca acești oameni să îmbrățișeze viziunea democratică liberală a lui Macron, lucru care va face din Franța o națiune profund divizată.

O mare provocare va fi și aceea de a obține o majoritate centristă în Parlament la viitoarele alegeri legislative, din luna iunie.


Dar, după ce Brexit și după alegerea lui Donald Trump la Casa Alba, victoria lui Macron în primul tur al prezidențialelor din Franța - care vine după înfrângerile politicienilor de extremă dreaptă din Austria, Olanda și Germania în ultimele luni - arată că centrul politicii se află în inima Europei, notează Reuters.

"Se pare că populismul este în retragere în Europa", concluzionează Iain Begg, profesor la London School of Economics.

Ultimele Stiri
abonare newsletter