Politică

UDMR Cluj: Solicităm explicaţii Jandarmeriei pentru îndepărtarea steagurilor Transilvaniei

Reprezentanţii UDMR Cluj solicită explicaţii Jandarmeriei după ce participanţilor la marşul organizat, miercuri, la Cluj-Napoca, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, li s-a interzis să poarte steaguri ale Transilvaniei, măsură considerată ”ilegală”.

csoma botond sursa foto foter.ro csoma botond sursa foto foter.ro

UDMR susţine că ”relatările Jandarmieriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt făţarnice şi neadevărate”.

”Solicităm explicaţii Jandarmeriei Române pentru acţiunea de ieri, 15 martie, de îndepărtare a steagurilor Transilvaniei. În timp ce la evenimentul organizaţiei locale a UDMR Dej, dedicat sărbătoririi zilei de 15 martie şi la marşul comemorativ, au fost purtate steaguri româneşti, maghiare şi UE, la Cluj, folosirea steagului Transilvaniei este în continuare considerat neconstituţional de către Jandarmerie. Acest fapt a fost comunicat, în mod explicit, organizatorilor de către angajaţii Jandarmeriei. Este de neînţeles cum, prin invocarea prevederilor Constituţiei, se interzice afişarea drapelului Transilvaniei, întrucât stema regiunii care figurează pe steag este o parte din stema oficială a României. Jandarmeria a adus mai întâi în atenţia noastră faptul că persoanele care sosesc la ceremonie având asupra lor steagul Transilvaniei vor fi oprite, după care au solicitat organizatorilor să îi şi informeze cu privire la această intenţie pe cei care aveau asupra lor aceste drapele. Noi am acţionat în consecinţă, fiind îndrumaţi în acest sens de către Jandarmerie”, a declarat Csoma Botond, preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR Cluj, scrie news.ro.


UDMR îi acuză pe jandarmi de ”afirmaţii făţarnice şi neadevărate”, preşedintele filialei Cluj a UDMR susţinând că nu au fost cerute aprobări de la Jandarmerie pentru steaguri.

”Relatările Jandarmeriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt afirmaţii făţarnice şi neadevărate. Din partea Jandarmeriei nu am cerut aprobare nici pentru folosirea steagurilor, nici pentru îndepărtarea acestora. Solicitarea noastră către autorităţi a vizat strict - aşa cum şi legea prevede - informări cu privire la data şi locul desfăşurării evenimentului, respectiv traseul marşului comemorativ. Procedăm la fel de fiecare dată când ne pregătim de organizarea unui eveniment în spaţiu public. Tocmai din acest motiv am solicitat, chiar şi în cadrul discursului meu, explicaţii din partea autorităţilor, deoarece consider că măsurile întreprinse au fost ilegale”, a adăugat preşedintele UDMR Cluj.


Csoma Botond a precizat că organizaţia judeţeană a UDMR va acorda asistenţă juridică persoanelor care au fost amendate la manifestările de miecuri de la Cluj-Napoca.

Aproximativ 600 de persoane au participat, miercuri, la Cluj-Napoca, la manifestările organizate de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, între care un marş prin oraş. Printre cei prezenţi s-au numărat consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vakar Istvan.


Pe parcursul manifestaţiilor, trei persoane au fost amendate de către jandarmi cu 1.500 de lei, în total, în timp ce un alt participant a primit avertisment. Unul dintre participanţi, care a fost doar legitimat, a susţinut că oamenii au fost sancţionaţi pentru că aveau asupra lor steagul neoficial al Transilvaniei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter