Politică

Iohannis, despre afişele UDMR din Cluj: "Este un mesaj cam provincial"

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat, joi, sloganul de campanie al UDMR de la Cluj, care spune "Salvează Clujul de Bucureşti", are un mesaj "cam provincial".

sursa foto transilvaniareporter.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat mesajul electoral al UDMR folosit în Cluj drept “provincial”.

“Este un mesaj cam provincial”, a declarat Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni, cu privire la afişele UDMR din Cluj cu mesajul “Salvăm Clujul de Bucureşti”.


Klaus Iohannis a spus că, din punctul său de vedere, orice discuţie despre federalizare sau crearea unor "regiuni autonome" în România trebuie să înceteze, iar el nu le susţine.

Întrebat despre afişele UDMR din Cluj, Iohannis a răspuns zâmbind: "Este un mesaj cam provincial".


Şeful statului nu a comentat eventuala suprapunere a unor mesaje de campanie folosite de PNL şi PSD.

Mai multe panouri pre-electorale cu mesajul: "Salvăm Clujul (Oradea) de Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul, NU Capitala” au apărut în ultimele zile în cele două municipii din Transilvania. Deputatul UDMR Mate Andras Levente spune că afişul nu îndeamnă la extremism, ci promovează descentralizarea în domeniul finanţelor în regiunile istorice ale ţării.


Deputatul clujean Mate Andras, cel care se ocupă şi de campania electorală a UDMR pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, a explicat că panoul pre-electoral din Cluj-Napoca, pe care scrie: "Salvăm Clujul de Bucureşti. Taxele noastre să îmbogăţească Ardealul. NU Capitala”, nu reprezintă un mesaj extremist.

"Am formulat provocator în mod intenţionat. Nu negăm acest lucru. Este vorba despre o serie de afişe, cu mai multe mesaje, dar numai acesta a atras atenţia. UDMR, de 26 de ani, promovează pentru descentralizare şi vrem ca deciziile să nu se ia în Bucureşti, ci majoritatea deciziilor să se ia la nivel local, din semn de respect pentru comunităţile locale. Este şi cazul taxelor, pentru că pe panou am spus că taxele locale să îmbogăţească Ardealul, şi nu Bucureştiul, aşa cum este valabil şi pentru Bucovina, pentru Moldova şi pentru alte regiuni istorice”, a explicat Mate Andras.


Deputatul a mai spus că în Cluj-Napoca şi Oradea vor mai fi amplasate bannere cu mesaje ca: "Vrem o Transilvanie în care Cluj înseamnă şi Kolozsvár şi Klausenburg”, "Vrem o Românie cu autostrăzi din astfalt, nu din hârtie”, sau  "Vrem o Transilvanie în care toată lumea vorbeşte limba română şi limba maghiară”, explicând că regretă faptul că mesajul a fost prost înţeles şi interpretat greşit.

"Vrem ca Bucureştiul să aibă o putere cât mai redusă şi deciziile să se ia la nivel local, dar de aici până la isteria creată este un drum foarte lung. Cred că UDMR a arătat în 26 de ani că nu se ocupă de mesaje extremiste. Am încercat să provocăm discuţii şi să provocăm constructiv, dar se pare că nu prea am reuşit. Măcar avem posibilitatea să ne spunem punctul de vedere”, a conchis deputatul.


Întrebat despre afişele UDMR din Cluj, Iohannis a răspuns zâmbind: "Este un mesaj cam provincial".

Ultimele Stiri
abonare newsletter