Politică

Remus Lăpuşan, pe făraş. Horia Nasra, numit preşedinte PSD Cluj. Dragnea: „Nimeni din partid nu mai tolerează înfrângerile repetate de la Cluj“

Liviu Dragnea a făcut o mutare surprinzătoare şi l-a schimbat pe Remus Lăpuşan cu Horia Nasra la conducerea PSD Cluj. Dragnea a declarat joi la Târgovişte că are planuri mari în ce priveşte filiala PSD din Cluj.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Numirea acestuia a fost făcută de Comitetul Executiv Naţional al PSD, după o analiză a rezultatului alegerilor locale. Potrivit unor surse, această decizie de a-l înlocui pe Lăpuşan cu Nasra a fost luată după ce Remus Lăpuşan şi-ar fi înaintat demisia din funcţia de preşedinte al PSD Cluj.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, 30 iunie, la Târgovişte că unii liderii de partid din câteva judeţe şi-au asumat înfrângerea la alegerile electorale locale şi au fost înlocuiţi.


Dragnea i-a nominalizat pe liderii PSD Botoşani, Suceava, Alba, Braşov, Satu Mare şi Cluj. Liviu Dragnea a afirmat că nimeni din partid nu mai tolerează înfrângerile repetate de la Cluj şi că va înlocui întreg Biroul Permanent Judeţean cu tineri.

„La Cluj, domnul Remus Lăpuşan şi-a asumat înfrângerea grea de la municipiul Cluj-Napoca cu toate că judeţul a obţinut un rezultat bun. Şi Comitetul Executiv l-a desemnat pe un tânăr preşedinte organizaţiei judeţene interimar, Horia Nasra, urmând ca la Cluj să discutăm şi despre Biroul Permanent Judeţean. Acolo vrem să facem o echipă preponderent formată din tineri, membri PSD. Sigur, şi cu colegi din generaţiile mai apropiate din generaţia mea, dar majoritatea Biroului Permanent Judeţean interimar va fi formată din tineri care să încerce să găsească totuşi o variantă pentru municipiul Cluj-Napoca pentru că nu mai acceptă nimeni în partid înfrângerile tradiţionale de la municipiul Cluj-Napoca“, a afirmat Dragnea.


Remus Lăpuşan a declarat prin intermediul unui comunicat de presă că este nevoie de o nouă generaţie care să obţină rezultate mai bune. „Susțin această decizie a CEX și cred că este nevoie de o nouă generație de tineri care să obțină rezultate mai bune ale PSD în Cluj. Voi rămâne alături de această echipă”, a afirmat Lăpușan.

Horia Nasra a confirmat că el va conduce PSD Cluj până la organizarea de noi alegeri. "Sunt surprins de decizia luată de Comitetul Executiv al partidului şi totodată onorat. Voi asigura interimatul PSD Cluj până la organizarea alegerilor", a spus Nasra. De altfel, Nasra a fost singurul care şi-a asumat eşecul de la alegerile locale dându-şi demisia de la conducerea TSD Cluj-Napoca.


Nu este prima dată când Liviu Dragnea dă semnale că şi-ar dori o schimbare la nivelul conducerii PSD Cluj. După anunţarea rezultatelor la alegerile locale din 5 iunie, Dragnea a a spus în direct la un post de televiziune că trebuie făcute schimbări profunde la Cluj. Despre acest subiect şi cum au reacţionat liderii PSD Cluj la declaraţiile lui Dragnea citiţi aici.

În municipiul Cluj-Napoca, UDMR a obţinut în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca mai multe voturi decât PSD Cluj.PSD Cluj a câştigat doar 5 mandate de consilieri locali, cu toate că la momentul când social democraţii au decis să o retragă pe Aurelia Cristea din cursa pentru Primăria Cluj-Napoca şi să-l susţină pe independentul Octavian Buzoianu, Remus Lăpuşan, pe atunci preşedinte PSD Cluj, spunea că speră să obţină 12 consilieri locali în municipiul Cluj-Napoca.


„În primul rând sunt dezamăgit de participarea la vot. Ne așteptam la o participare mai mare la nivelul municipiului Cluj-Napoca. În același timp evident ne așteptam la un vot mai mult pentru candidatul independent Octavian Buzoianu și bineînțeles PSD, dar în același timp teoretic și practic domnul Boc a fost votat de unul din patru cetățeni clujeni din municipiul Cluj-Napoca ceea ce din punctul meu de vedere ridică mari semne de întrebare asupra actului administrativ de la nivelul municipiului și în același timp teoretic o să trebuiască și noi să găsim alte soluții pentru a ne poziționa mai bine în raport cu acei cetățeni trei din patru care nu au fost la vot azi și să le demonstrăm că noi suntem angrenați la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Sper să facă acest lucru colegii mei mai tineri. Probabil că ei au mai multă energie și să sperăm că înțelegem ce se întâmplă în partea asta de țară. Electoratul s-a schimbat foarte mult și o să trebuiască să găsim soluții mult mai inovative decât cele clasice de până acum”, declara preșdintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, după aflarea rezultatelor de la alegerile locale.

Potrivit BEJ Cluj, 102.205 alegători care s-au prezentat la urne pentru Primăria Cluj-Napoca la alegerile din 5 iunie, iar din totalul celor 98.704 voturi valabil exprimate, PSD+ALDE au obţinut 13.955 de voturi, UDMR 16.490 de voturi şi PNL 49.218. Emil Boc a fost votat de 64.311 de clujeni, Anna Horvath (UDMR) a obţinut 12.573 de voturi, în timp ce Octavian Buzoianu, susţinut de PSD şi ALDE, a fost votat de 8721 de clujeni.


Cine este Horia Nasra

Pe blogul personal, Horia Nasra spune că a copilărit în Brad (Hunedoara) și de la 9 ani a crescut în București.

"De câțiva ani am fost adoptat de Cluj-Napoca, un oraș extrem de frumos. Sunt amator de antropologie şi istorie și am ca teme de interes comunicarea, advertisingul și politica. Nu am un model din punct de vedere al stilului de viață, însă, dacă ar fi să aleg între generozitatea lui Ghandi, genialitatea lui Napoleon și decența lui Steve Jobs aș opta pentru perseverența lui Michael Phelps", spune Nasra.

Un episod comic a avut loc la începutul acestui an când Horia Nasra i s-ar fi adresat ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, cu „domnului Andreicuţ”, mărturisindu-i că este ateu.

"În universităţile din ţară s-a predat, în ultimii 25 de ani doar economie neo-liberală, nimic de stânga, nimic despre laburism şi am să dau numai câteva exemple: ecologie, minorităţi, laicitate. Chiar am vorbit cu domnul Andreicuţ şi i-am spus că sunt ateu. Cred că ar fi bine să colaborăm, să discutăm despre laicitate. Sunt ateu, asta e, nu cred", a fost afirmaţia lui Nasra la o conferinţă de presă.

Un alt episod care l-a avut în plin plan pe Horia Nasra a fost cu ocazia unui protest organizat la Cluj-Napoca după alegerile prezidenţiale din 2014. Atunci, Nasra a fost bruscat de un fost membru PSD, Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana. Fără niciun motiv acesta l-a împins pe Horia Nasra şi i-a reproşat că a “distrus PSD-ul”. Detalii aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter