Politică

Președintele și ministrul Justiției, excluși din procedura de numire a procurorilor-șefi și a conducerii instanței supreme

Președintele și ministrul Justiției nu mai au niciun cuvânt de spus în numirea procurorilor-șefi și a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Deputații au adoptat tacit o lege prin care se propune excluderea acestora din procedurile de numire ale procurorilor-șefi și a conducerii instanței supreme.

Proiectul a fost inițiat de șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Inițiativa legislativă merge acum la Senat, care este for decizional.


Potrivit acestuia, revocarea din funcție a președintelui, vicepreședintelui sau a președinților de secții se face de către ICCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instituției, scrie hotnews.

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Național Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorii-șefi de secții ai acestor Parchete, precum și procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și adjuncții acestora sunt numiți de Consiliul Superior al Magistraturii dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată", prevede proiectul de lege.

De asemenea, revocarea acestora se va face tot de către CSM, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.


În prezent, legea prevede ca președintele, vicepreședinții și președinții de secții ai ICCJ sunt numiți de către președintele României, la propunerea CSM.

Ultimele Stiri
abonare newsletter