Politică

Moții au ieșit în stradă

Aproximativ 20 de moţi din zona clujeană a Munţilor Apuseni au protestat, joi, în centrul municipiului Cluj-Napoca pentru faptul că nu le sunt respectate drepturile, mai exact pentru că nu se aplică prevederile Legii Moţilor.

Aceștia au urmat un traseu, plecând de pe strada Memorandumului, Piața Unirii, Bulevardul Eroilor, Avram Iancu. Îmbrăcați în costume populare, cei prezenți au protestat în faţa statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca și au intonat cântece populare.

Moții cer respectarea Legii Moţilor pentru că nici până acum aceasta nu se aplică. Mai mult, aceștia  spun că nu au dreptul nici să comercializeze material lemons, și nici să îl prelucreze decât prin firme. Cei care au carnet de moţ au dreptul la 15 mc de lemn pe an, la jumătate de preţ, lucru care nu se respectă. Aceștia au atras atenția și asupra faptului că nu pot să-şi valorifice la preţuri rezonabile nici produsele agro-alimentare, cum este laptele.


“Este vorba de o acțiune care a început în luna aprilie, pentru apărarea drepturilor moților și noi am cerut anularea acestor interdicții, pentru că s-a ajuns în situația în care moții nu mai au drepturi”, a spus Mircia Giugiu, prezent la protestul acestora.  

Nu este prima dată când moții ies în stradă.


Pe 13 aprilie, aproximativ 100 de persoane din zona de munte a judeţului Cluj au protestat, de asemenea, în comuna Mărişel, cerând respectarea drepturilor moţilor. În timpul protestului de la acea dată, în zonă a apărut un camion cu lemne, care a fost oprit de autorităţi pentru verificări, iar protestatarii au vrut să vadă dacă transportul era  legal. În timpul acelei acţiuni mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii, în încercarea de a ajunge la camion, iar pentru a-i opri jandarmii au recurs la spray-uri lacrimogene, iar ulterior i-au amendat pe câţiva protestatari.

Ulterior, la protestul de la începutul lunii mai, participanţii la miting spuneau că vor continua acţiunile de protest până când li se vor respecta drepturile pe care le au prin lege.

Etichete: mircia giurgiu moti
Ultimele Stiri
abonare newsletter