Politică

PSD, PNL şi UDMR merg astăzi la Cotroceni la consultări pe tema legilor securităţii naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta marţi cu reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care modificările legislative preconizate nu au fost făcute publice deocamdată.

Delegaţia PSD, din care vor face parte preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi preşedintele Comisiei pentru control SRI, deputatul Georgian Pop, va discuta cu preşedintele de la ora 10.00. Din delegaţia social democraţilor mai fac parte şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicaţiilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat luni că nu a primit un draft al legilor siguranţei naţionale, ci doar o invitaţie şi a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni. "Capacitatea investigativă a statului român trebuie să fie păstrată sau întărită, ţinând cont de realităţile nefericite, atât din apropierea noastră, cât şi din alte zone ale globului. În acelaşi timp, drepturile fundamentale ale cetăţeanului nu trebuie să fie afectate. Avem un punct de vedere conturat în ceea ce priveşte cel puţin cele trei legi care pot fi subiect de discuţie mâine (marţi – n.r.) pe care o să-l prezentăm preşedintelui şi, după întâlnire, îl vom face public", a afirmat Dragnea.


Delegaţia liberalilor va fi primită la Palatul Cotroceni pentru discuţii pe team pachetului de legi la ora 11.00. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, la Sibiu, că delegaţia va fi compusă din cinci membri, aşa cum s-a solicitat, că va condusă de cei doi copreşedinţi şi că vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt, Ionuţ Stroe.

"Cadrul legislativ pe problema securităţii este unul depăşit. Vorbim de legi din anii '90 care şi-au atins perioada de valabilitate şi care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri cum ar fi UE, NATO şi ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional şi internaţional, cu ameninţări noi. Din acest motiv, o discuţie pe această temă este mai mult decât necesară. Vom merge la acest dialog cu bune intenţii, vom discuta despre principii pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment", a declarat Gorghiu.


Liderul liberal a mai spus că "va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertărilor cetăţenilor şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă."

La ora 12.00 preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu delegaţia UDMR. Preşedintele partidului, Kelemen Hunor, a spus joi că susţine ideea prezenrii unui act de identitate la cumărarea unei cartele prepay, dar consideră că nu se poate "sacrifica pe altarul securităţii" tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale.

Etichete: UDMR pnl psd
Ultimele Stiri
abonare newsletter