Politică

Ambasadorul SUA avertizează: Rusia destabilizează securitatea europeană

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, consideră că lumea se confruntă cu ameninţări din toate direcţiile. Diplomatul american a declarat vineri la Cluj că Rusia "destabilizează securitatea Europei".

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la o dezbatere organizată de Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) cu tema „Ameninţări de securitate actuale în spaţiul euro-atlantic”. La eveniment au mai participat fostul ministru de Externe Bogdan Aurescu. ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, şi fostul negociator-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş.

"Trăim vremuri nesigure şi periculoase, iar pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală, ne confruntăm cu ameninţări din toate direcţiile. La est, avem de-a face cu o Rusie revanșardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privinţa utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informaţional, cibernetic şi hibrid", a declarat Klemm.


Hans Klemm a asigurat că scutul antirachetă de la Deveselu nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

"Am conlucrat cu rușii încă de la început în privința apărării antirachetă din Europa și chiar ne-am oferit să colaborăm cu ei în proiectarea arhitecturii apărării împotriva rachetelor balistice din Europa. Ei ştiu, fără îndoială, că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni operaţională în luna mai la baza de la Deveselu, nu constituie o ameninţare la adresa capacităţii lor de descurajare nucleară. Cu toate acestea, prin declararea acestui sistem drept o ameninţare strategică, Federaţia Rusă preferă să ignore legile fizicii şi dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică şi capacităţile tehnologice", a mai spus diplomatul american.


De asemenea, Hans Klemm a avertizat că Rusia își va înnoi capacitatea militară în zona Mării Negre până în 2020. 

"Militarizarea Mării Negre prezintă o problemă specială pentru NATO. Statele Unite, împreună cu majoritatea forțelor navale ale NATO, se află sub restricții impuse prin Convenția de la Montreux în privința capacităților navale pe care le pot disloca în Marea Neagră. Vom continua rotația navelor militare americane în Marea Neagră, dar acestea nu vor atinge un nivel care să poata rivaliza cu prezența navală rusă în Marea Neagră", a spus Hans Klemm.


De asemenea, diplomatul american a dat asigurări că SUA sunt ferm angajate să respecte Articolul 5 al Tratatului NATO, prin care se consideră că un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre și a felicitat România pentru că îşi îndeplineşte angajamentul asumat la Summit-ul NATO din Ţara Galilor în privinţa creşterii bugetului apărării.

Diplomatul american a precizat că, în afară de ameninţările Rusiei, există ameninţări şi în sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, dar şi ameninţări care vin dinspre Europa.

Ultimele Stiri
abonare newsletter